Nacelle - Gondola(t)

Nézem a világot, próbálom megérteni, és igyekszem tanácsokat adni, ha rossz irányba halad.

Utolsó kommentek

Bannerek, meg képes linkek

Ugye ez csak vicc? UGYE?!

Címkék

adél (7) aggódás (6) aktuális (21) állatok (4) áltudomány (1) ambivalencia (1) and (1) angol (1) assembly (1) beszélgetés (3) beton (1) bölcsész (1) book (1) coca cola (1) creative ezine (1) család (1) csatorna (1) csoda (4) cyanide (1) dollár (1) éjszaka (4) elmúlás (4) energia (1) építkezés (2) érdekes (10) explosm.net (1) fa (1) facebook (1) fákk (1) félelem (6) fenyő (1) film (1) filozófia (6) firefox (1) gmail (1) happiness (1) hasznos (6) házi (1) hello (1) hold (1) href.hu (1) hülyeség (3) ig nobel díj (1) inspiráció (1) interaktív (1) internet (3) írás (2) ismeretlen (1) játék (1) java (1) javascript (2) jelek (1) jövő (4) karácsony (1) képregény (2) kiwi (1) közmondás (1) labor (1) lány (2) laptop (1) leadandó (1) love is in the air de nagyon (1) meglepetés (1) melankólia (1) mérés (2) mexikói (1) miért (6) mikró (1) msn (2) múzeum (1) napló (10) nyár (1) nyuszi (1) pc weenies (1) piton (1) politika (1) programozás (1) pszichológia (6) random (2) réka (1) remény (8) repülés (1) reveláció (2) rövidítés (1) social networking (3) spam (1) subway (1) sün (1) szakítás (1) szendvics (1) szennyvíz (1) szerelem (5) szeretet (1) szociológia (1) szoftlab (1) szünet (1) tanulás (1) tányér (1) tapasztalat (6) tinyurl (1) történelem (1) tudomány (3) tutorial (1) ubuntu (2) ünnep (1) űr (1) urban dictionary (1) url (1) vendégség (1) vers (2) verseny (1) veszély (1) vicc (2) videó (1) világ (1) villamos (1) webhelyek (1) wikipédia (1) world (1) xkcd (1) zene (2) zh (2) Címkefelhő

A Wikipédia sötét(eknek fenntartott) oldalai

2008.07.15. 02:24 | Zovits | Szólj hozzá!

A Wikipédiáról már korábbi cikkeimben is tettem pár említést. Hasznos, és sok esetben egyenesen nélkülözhetetlen információforrás. Azért lett ilyen, mert nyílt rendszerű, azaz bárki szerkesztheti. Bárki beleírhatja azt, amihez ért, amiben ő a legjobb, amit ő fedezett fel.

Meg persze bárki beleírhatja azt, amihez nagyon nem ért, vagy azért, mert nem tudja, hogy téved, vagy azért, hogy "megvicceljen" valakit, valakiket. Ilyenkor jut szerephez a Wikipédia sasszemű és kíméletlen tisztogatóbrigádja, akik az ilyen módon módosított bejegyzések helyrepofozásáról gondoskodnak. A legjobbakat (legrosszabbakat?) meg kigyűjtik az utókor számára. Hogy a következő generáció is tudja, hogy:

  • mi az a kambuluni mancséjkj,
  • hogyan lehet spanyol masztiffot táplálni,
  • a degu külsőre pont úgy néz ki, mint egy ló,
  • a németek 1972-ben már képesek voltak az időutazásra,

továbbá megtudhatjuk az Ádizmus és a Blöáö titkait, megismerhetjük, hogy ki és mi is az a WÁP, hogyan kell kreptonálni, valamint hogy miről ismerjük meg a mucsajt és a retymetyütyüt.

Eddig elhallgatott részleteket tudhatunk meg Nabu-sur-cravate, Mozart, Katona Tamás Pitbull és Leah Dizon életéből, továbbá a Gliese 581c élővilágáról. Kiderül továbbá, hogy Alfred Naujocks is képes volt az időben utazni 8 (14?) éves korára, hogyan fogunk élni 2060-ban, végül de nem utolsósorban fény derül Negyedik Hokage kilétére.

Külön említésre méltónak találtatott az 1-2 V-os, 2-10 A-es, ceruzaelemről üzemeltethető LED, mely színezett vízzel működik. Lehet, hogy az író 2060-ból jött vissza az időutazó németek segítségével? Lehet. De valószínűbb, hogy simán csak debil.

Ja, és a link itt található :)

A kedves olvasó ide érve joggal morfondírozhat el a következő mintához hasonlóan:

"Hm. Ez eddig itt mind szép és jó és főleg még vicces is, de hát a címben ott bizony az volt, hogy oldalai, aztán közben meg csak egyetlen oldalra volt itt link. Hogyan is történhetett ez? Pedig ez a kedves szerző igazán nem szokott ilyen mértékű gazságokra vetemedni. Sajnos most elvesztettem a belé fektetett bizalmamat, és kénytelen leszek visszahívni a tegnap a részére átutalt tiszteletdíjat, sőt, még ügyvédet is kell hívnom, hogy kihúzzam őt a végrendeletemből."

Nos, ennek igazán nem örülnék, főleg az utolsó két intézkedésnek, így a címben implicit megtett ígéretet beváltva következzen egy másik, szintén Wikipédiás oldal, ezúttal a tudomány kevésbé jeles képviselőiről.

Valószínűleg mindannyian hallottunk már a Nobel-díjról. Amit olyan tudósok, orvosok, irodalmárok és békeközvetítők kapnak meg, akik az adott évben a legérdemesebbnek bizonyulnak a címre és a vele járó plakettre, valamint az egymillió dollárra. Azonban vannak olyan tudományos teljesítmények, melyek nem férnek bele a fenti kategóriába, viszont nem lehet elmenni mellettük említés nélkül.

Ilyen például a

  • világoskék zselatin megalkotása,
  • a csirketojás és a hidegfúzió kapcsolatának elemzése,
  • 207 millió dollár elvesztése a tőzsdén egy állami tulajdonban levő cég birtokából és ezzel a chilei GDP 0,5%-os elherdálása egy állítólagos szoftverhiba miatt,
  • a nedves fehérneműknek a termikus komfortérzetre gyakorolt hatásának vizsgálata,
  • a faszénnel és folyékony oxigénnel történő 3 másodperces grillsütőbegyújtó módszer feltalálása,
  • a negyed milliméteres hercegnők fosszíliájának felfedezése,
  • a csirkék tollhullása alapján való tornádóerősség-meghatározó módszer kidolgozása,
  • az ideális kekszmártogatási képlet meghatározása,
  • a teaforralás szabványosításának előmozdítása,
  • a lángszórós autólopásgátló feltalálása,
  • a mágneses békalebegtetés,
  • és még sok más, amit már az olvasóra bízok.

Szóval ezeknek és az ezekhez hasonló hatalmas teljesítményeknek a népszerűsítésére és a létrehozóik erőfeszítéseinek elismerésére alapították meg az Ig Nobel-díjat.

Minden további süketelést elkerülendő következzék hát maga a link, itt meg a hivatalos oldal olvasható, kicsit bőbeszédűbben, linkekkel tarkítva, de mivel az élet nem fenékig zsírostorta, angol nyelven.

Felettébb érdekes és említésre méltó megjegyezni, hogy a 2005-ben gazdaságtani Ig Nobel-díjjal kitüntetett Gauri Nanda megegyezik a korábbi cikkemben említett Clocky feltalálójával. Sőt mi több, a díjazásra érdemesnek ítélt életmű nem más, mint Cloky személyesen. Ennek fényében egyáltalán nem szabad meglepőd

And Now for Something Completely Different

"How to Recognise Different Types of Trees From Quite a Long Way Away"

No 1: The Larch

Címkék: vicc wikipédia hülyeség ig nobel díj

A bejegyzés trackback címe:

https://zovits.blog.hu/api/trackback/id/tr46568392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása