Nacelle - Gondola(t)

Nézem a világot, próbálom megérteni, és igyekszem tanácsokat adni, ha rossz irányba halad.

Utolsó kommentek

Bannerek, meg képes linkek

Ugye ez csak vicc? UGYE?!

Címkék

adél (7) aggódás (6) aktuális (21) állatok (4) áltudomány (1) ambivalencia (1) and (1) angol (1) assembly (1) beszélgetés (3) beton (1) bölcsész (1) book (1) coca cola (1) creative ezine (1) család (1) csatorna (1) csoda (4) cyanide (1) dollár (1) éjszaka (4) elmúlás (4) energia (1) építkezés (2) érdekes (10) explosm.net (1) fa (1) facebook (1) fákk (1) félelem (6) fenyő (1) film (1) filozófia (6) firefox (1) gmail (1) happiness (1) hasznos (6) házi (1) hello (1) hold (1) href.hu (1) hülyeség (3) ig nobel díj (1) inspiráció (1) interaktív (1) internet (3) írás (2) ismeretlen (1) játék (1) java (1) javascript (2) jelek (1) jövő (4) karácsony (1) képregény (2) kiwi (1) közmondás (1) labor (1) lány (2) laptop (1) leadandó (1) love is in the air de nagyon (1) meglepetés (1) melankólia (1) mérés (2) mexikói (1) miért (6) mikró (1) msn (2) múzeum (1) napló (10) nyár (1) nyuszi (1) pc weenies (1) piton (1) politika (1) programozás (1) pszichológia (6) random (2) réka (1) remény (8) repülés (1) reveláció (2) rövidítés (1) social networking (3) spam (1) subway (1) sün (1) szakítás (1) szendvics (1) szennyvíz (1) szerelem (5) szeretet (1) szociológia (1) szoftlab (1) szünet (1) tanulás (1) tányér (1) tapasztalat (6) tinyurl (1) történelem (1) tudomány (3) tutorial (1) ubuntu (2) ünnep (1) űr (1) urban dictionary (1) url (1) vendégség (1) vers (2) verseny (1) veszély (1) vicc (2) videó (1) világ (1) villamos (1) webhelyek (1) wikipédia (1) world (1) xkcd (1) zene (2) zh (2) Címkefelhő

Egy film a fajizmusról

2008.10.20. 04:40 | Zovits | Szólj hozzá!

Régen volt már, hogy utoljára ide írtam volna. Tulajdonképpen augusztus elseje óta nem írtam semmi aktuálisat. Ezt már Adél is szóvá tette, ezért is került be pont egy hónapja egy vers. De most nem azért írom ezt, mert Ő megkért rá. Bár valóban megkért, hogy írjak valamit, mégsem ez volt a fő oka. Tulajdonképpen legszívesebben megkérnélek, kedves Adél, hogy ne olvasd tovább. Persze rajtad áll, hogy mit teszel, de én mégsem szeretném, hogy tovább olvass. Mert amit látnál, azt legszívesebben én se láttam volna.

Mert mit is láttam?

Egy filmet. Egy dokumentumfilmet. A valóságról, itt és ma, ezen a Földön. A címe Earthlings, magyarul Földlakók. Nem rövid, másfél óra. Másfél óra még egyetemi előadásból is sok. De igazságból még több. Az alaphelyzet egyszerű. Van a Föld. Vannak rajta élőlények, akik fajokba tömörülnek. Ugyanazon helyen, ugyanabban az időben számtalan faj él együtt. Vannak kicsik, vannak nagyok, vannak kétlábúak, négylábúak, lábatlanok, ötlábúak, nyolclábúak, hatlábúak, szárnyasok, uszonyosok, gerincesek, vadászok és zsákmányok. Az ember a fenti rendszer szerint gerinces, kétlábú és vadász.

De mégis, mi emeli ki a többi faj közül az embert annyira, hogy képes szinte minden más fajt maga alé helyezni? Képes más élőlények életét feláldozni, számukra kínhalált okozni egy hamburgerért, egy cipőért, egy cirkuszi előadásért? Erről szól ez a film.

Valóban sokkoló jelenteket látunk benne. A film alatt jópárszor eszembe jutott, hogy ha ezek az emberek, akik ezt teszik más élőlényekkel, akkor nem akarok többé ember lenni. Borzasztó belegondolni, hogy milyen lenne, ha az emberiség hajnalán nem mi kerülünk a hatalmi ranglétra tetejére, hanem egy másik faj. Mindegy, hogy melyik. És akkor a vágóhidakon nem marhák, disznók és csirkék lógnának fejjel lefelé, hanem emberek. Nem akarom tovább ragozni, csak folyton ez járt a fejemben a film nézése közben, hogy mit szólnának az emberek, ha a képsorokon látható állatok helyett a nekik megfelelő életkorú és állapotú emberek szerepelnének.

Még egyszer hangsúlyozom. Ha van másfél órád, és nem rettensz meg attól, hogy megtudd, hogy mi is történik élőlényekkel pusztán azért, mert nem embernek születtek, akkor nézd meg ezt a filmet. Utána sok mindent másként fogsz gondolni.

Technikai részlet: a magyar nyelvű feliratozást a jobb alsó sarokban, jobbról a harmadik, "CC" feliratú gombbal tudod ki és bekapcsolni. Ha szürke a háttér, akkor ki van kapcsolva, a fekete, akkor be.

Most majdnem azt írtam, hogy kellemes mozizást. De ha valakinek ez kellemes, akkor az ne nevezze magát embernek. Utolsó figyelmeztetés. Sokkoló, megrázó, szívfacsaró. És igaz.

http://video.google.com/videoplay?docid=-3481883898572254535

http://href.hu/x/7869

(A két link ugyanoda mutat, a felső mindig működik, az alsót könnyebb terjeszteni.)

Címkék: érdekes film éjszaka félelem aktuális remény miért állatok

A bejegyzés trackback címe:

https://zovits.blog.hu/api/trackback/id/tr87722446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása