Nacelle - Gondola(t)

Nézem a világot, próbálom megérteni, és igyekszem tanácsokat adni, ha rossz irányba halad.

Utolsó kommentek

Bannerek, meg képes linkek

Ugye ez csak vicc? UGYE?!

Címkék

adél (7) aggódás (6) aktuális (21) állatok (4) áltudomány (1) ambivalencia (1) and (1) angol (1) assembly (1) beszélgetés (3) beton (1) bölcsész (1) book (1) coca cola (1) creative ezine (1) család (1) csatorna (1) csoda (4) cyanide (1) dollár (1) éjszaka (4) elmúlás (4) energia (1) építkezés (2) érdekes (10) explosm.net (1) fa (1) facebook (1) fákk (1) félelem (6) fenyő (1) film (1) filozófia (6) firefox (1) gmail (1) happiness (1) hasznos (6) házi (1) hello (1) hold (1) href.hu (1) hülyeség (3) ig nobel díj (1) inspiráció (1) interaktív (1) internet (3) írás (2) ismeretlen (1) játék (1) java (1) javascript (2) jelek (1) jövő (4) karácsony (1) képregény (2) kiwi (1) közmondás (1) labor (1) lány (2) laptop (1) leadandó (1) love is in the air de nagyon (1) meglepetés (1) melankólia (1) mérés (2) mexikói (1) miért (6) mikró (1) msn (2) múzeum (1) napló (10) nyár (1) nyuszi (1) pc weenies (1) piton (1) politika (1) programozás (1) pszichológia (6) random (2) réka (1) remény (8) repülés (1) reveláció (2) rövidítés (1) social networking (3) spam (1) subway (1) sün (1) szakítás (1) szendvics (1) szennyvíz (1) szerelem (5) szeretet (1) szociológia (1) szoftlab (1) szünet (1) tanulás (1) tányér (1) tapasztalat (6) tinyurl (1) történelem (1) tudomány (3) tutorial (1) ubuntu (2) ünnep (1) űr (1) urban dictionary (1) url (1) vendégség (1) vers (2) verseny (1) veszély (1) vicc (2) videó (1) világ (1) villamos (1) webhelyek (1) wikipédia (1) world (1) xkcd (1) zene (2) zh (2) Címkefelhő

This is the beginning of...

2008.10.30. 00:41 | Zovits | Szólj hozzá!

Na, hol is kezdjem. Mondjuk múlt hét szerdán. Szakkollégiumi felvételi volt hétfőn és kedden, ennek örömére szerda estére a KSZK vacsorát szervezett. Persze mentem segíteni, ahogy szoktam. Pedig csütörtökön már szünet volt (október 23), és így szinte minden épeszű ember ment haza ezerrel. De ha egyszer vacsi, akkor vacsi. Mondjuk megígértem, hogy még aznap hazamegyek, de ugye a nap az 23:59-kor ér véget :)

Szóval bevásárlás a Texóban, főzés a 13.emeleti konyhában. Hagymapucolás ( :'( ), húsaprítás, rizsválogatás (WTF?)... Unalmas. Persze beszélgetünk, de kéne valami zene. Felajánlom a finn kocsmametált, mire előzetes várakozásaimmal ellentétben még csak el se küldenek a bánatba. Hozom hát a laptopot, tápot hozzá, bedug, bekapcsol. W XP bootol, login, felesleges programok kilövése. Mert ugye nincs netkapcsolat, tehát tűzfal nem kell, vírus nem mászhat rá, azaz vírusirtó se kell, levélellenőrző se fusson, egyszóval minden ilyen program leszedése. Media player indít (mert nem akartam belekavarni a Winampos lejátszási listába), számok be a listába, play.

Baszki. 5 másodperc zene, 1 mp szünet, 5 mp zene,... De miért? Semmi más nem fut, proci talán 10-15%-on, memória is kb annyin, akkor mégis mit csinál? Jól van, engedek a KSZK-sok akaratának (javaslatának) és átváltok Winampra. Lejátszási lista kimentése, válogatott számok be. Play. Aztak#va. Megint szaggat. Srác (Keszei Dani) elmegy a saját gépéért. Pedig végre találtam egy közönséget, amelyik hajlandó lett volna meghallgatni a zenéimet... Mindegy, amíg meg nem jön, addig is hadd szaggasson. Másik gép érkezik, bekapcsol. Ebben a pillanatban egy emberként fordul oda a konyha a gépem felé. B+. BSOD. Blue Screen Of Death. Az az átkozott kék képernyő... kárörvendő hangok mögülem: "Tegyél fel operációs rendszert! A Windows nem az..." Jó, mondom, akkor mit tegyek fel? - tettem fel az ártatlan kérdést, amiről még nem is sejtettem, hogy milyen hatást fog kiváltani. Hamarosan egy közepes piactér intenzitásával kezdett vitatkozni körülöttem a konyha azon, hogy én milyen oprendszert installáljak. Annyi Linux-disztribúciót soroltak fel egymás ellen, amennyit még életemben nem hallottam. Közben újraindítottam a gépet, ami erre elindította a CHKDSK-t. A lemezek ellenőrzése közben végigfutott előttem az életem, csak éppen a megsemmisült fájlok képében. Képek, zenék, videók, dokumentumok, Szoftlab4 projekt,... Óbazmeg. Magamban elhatározom, hogy adok egy esélyt a Linuxnak. Mert ennél rosszabb nem lehet. Legfeljebb újrahúzom az XP-t. Úgyis lesz 4 napom otthon. De tényleg, milyen disztrót tegyek fel?

Végül Judit segített ki. Mint abszolút kezdőnek, az Ubuntut ajánlotta. (Közben a gépen futott a CHKDSK, ami a számítások szerint másnap délben végzett volna. Ha hagytam volna.) A főzés további része érdektelen, Judit felajánlotta, hogy segít, ha kell, telefonon elérhető lesz. Este fél tízkor rájöttem, hogy ha el akarom érni a fél tizenegyes vonatot, akkor éppen ideje lenne pakolni. De a CHKDSK még javában fut (érted :) ), mi legyen vele? Gyors gondolat, az új vonatokon van konnektor, de a kiutazást nem biztos, hogy jól viselné. Tehát kikapcsolás kényszerrel. Pakolás, út haza a maradék 455 forintomból 450 feláldozásával.

Otthon, másnap reggel gép letesz, táp bedug, sóhaj, bekapcs. Működik. Esz asztán asz falami. Külső merevlemez csatlakoztatása, adatok masszív átköltöztetése. Ezalatt a családi desktop gépen Ubuntu telepítőlemezhez CD image letöltése. CD-re kiírom a telepítőt, mikor a backup kész, cd betesz, reboot. CD-ről indul a rendszer, szép interface üdvözöl, igen, telepíteni szeretném az Ubuntu 8.04-et. Lemezek particionálása (amit már évek óta meg akarok tenni, csak a W telepítője nem képes rá) Judit segítségével, külön bootpartíció, swap, partíció az esetleges XP-nek, meg egy maradék az adatoknak és fájloknak. Telepítés tovább. Hamarosan beírtam az első jelszót a működő Ubuntumba. Ami ezt érdekes dzsungelhangokkal honorálta. Wow, meg kell keresnem, hol lehet átállítani a hangokat. Meg a hátteret. Meg nem ártana kideríteni, hogy akkor most ez mire képes, és azt hogyan tudom elérni. De hát informatikus volnék, vagy mi a szösz, veszíteni meg már semmit nem tudok, hát hajrá.

Pár óra próbálgatás és móka után kb képben vagyok. Háttér pipa, hangok pipa, fájltípusok többnyire pipa, Firefoxszal még van hegeszteni való, mert pl flash-t nem visz, meg hát abba is kell egy raklap add-on, arról nem is beszélve, hogy nem ártana, ha magyarul beszélne, WiFi nem megy, képernyő fényereje nem állítható. Hát, na. Valamit valamiért. Ja, az alkalmazástelepítő. Talán a legjobb feature, és az Open Source elvek legszebb ékköve (A Firefox mögött. És az Ubuntu mögött. És pár másik dolog mögött.). Elindítom, megnézi, milyen alkalmazások vannak a központi repositoryban, amik telepíthetőek a gépemre. Bejelölöm azokat, amiket szeretnék telepíteni, a rendszer meg lecsekkolja, hogy ehhez milyen más programok kellenek, miket kell eltávolítani. Aztán egy klikk az Apply gombon, és a program munkához lát. Letölti a szükséges csomagokat, és magától fel is telepíti őket. Az eltávolítás ugyanennyi "munkából" áll. És mindez ingyen.

Persze ez sem tökéletes, tehát például a fényerő szabályzásához át kell váltani szöveges módba, beállítani, aztán vissza. A Windowsos programok futtatásához kell egy kis program, a WINE, de amúgy frankón megy minden, amit eddig próbáltam. A Wlan csatolóhoz meg kell egy másik program, ami a Windowsos dirvert eszi meg, és csinál belőle Ubuntu-kompatibilis verziót. És ezt még nem teszteltem, tehát semmi garancia nincs, hogy működik is. És sajnos ez a rendszer is el tud szállni. Például hétfő éjjel, amikor éppen tanulni szeretnék a kedd reggeli mérésre, ahol is égető szükségem lenne a laptopra, működő szövegszerkesztővel. Ennek köszönhettem, hogy másodszor is újratelepítettem a rendszert, ezúttal is az Ubuntuval. Érdekes módon ezúttal máshogy települt, például a Firefoxhoz is magyar verziót telepített... Hm. Ja, meg a korábban elérhetetlennek bizonyuló (nincs hozzáférési jogosultságom) médiapartíciót is újraformáztam.

Azóta megcsináltam a mérés jegyzőkönyvet az OpenOffice-szal, telepítettem egy raklap (metric fuckton) programot, felkonfigoltam a Firefoxot a preferált add-onokkal, és azóta boldogan használom az Ubuntut. Persze még előkerülhetnek gondok, pl már felmerült, hogy kéne egy FTP szerver, de nem találtam használhatót... Meg a Wlan tesztje sem volt meg, illetve még a WINE sem esett át a Notepad++-nál komolyabb erőpróbán. Ja, meg van egy sanda gyanúm, hogy a videokártya 3D-gyorsításával sem stimmel valami.

Na, de majd holnap.

Címkék: laptop hasznos aktuális napló remény ubuntu mérés szünet tapasztalat

A bejegyzés trackback címe:

https://zovits.blog.hu/api/trackback/id/tr29739725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása