Nacelle - Gondola(t)

Nézem a világot, próbálom megérteni, és igyekszem tanácsokat adni, ha rossz irányba halad.

Utolsó kommentek

Bannerek, meg képes linkek

Ugye ez csak vicc? UGYE?!

Címkék

adél (7) aggódás (6) aktuális (21) állatok (4) áltudomány (1) ambivalencia (1) and (1) angol (1) assembly (1) beszélgetés (3) beton (1) bölcsész (1) book (1) coca cola (1) creative ezine (1) család (1) csatorna (1) csoda (4) cyanide (1) dollár (1) éjszaka (4) elmúlás (4) energia (1) építkezés (2) érdekes (10) explosm.net (1) fa (1) facebook (1) fákk (1) félelem (6) fenyő (1) film (1) filozófia (6) firefox (1) gmail (1) happiness (1) hasznos (6) házi (1) hello (1) hold (1) href.hu (1) hülyeség (3) ig nobel díj (1) inspiráció (1) interaktív (1) internet (3) írás (2) ismeretlen (1) játék (1) java (1) javascript (2) jelek (1) jövő (4) karácsony (1) képregény (2) kiwi (1) közmondás (1) labor (1) lány (2) laptop (1) leadandó (1) love is in the air de nagyon (1) meglepetés (1) melankólia (1) mérés (2) mexikói (1) miért (6) mikró (1) msn (2) múzeum (1) napló (10) nyár (1) nyuszi (1) pc weenies (1) piton (1) politika (1) programozás (1) pszichológia (6) random (2) réka (1) remény (8) repülés (1) reveláció (2) rövidítés (1) social networking (3) spam (1) subway (1) sün (1) szakítás (1) szendvics (1) szennyvíz (1) szerelem (5) szeretet (1) szociológia (1) szoftlab (1) szünet (1) tanulás (1) tányér (1) tapasztalat (6) tinyurl (1) történelem (1) tudomány (3) tutorial (1) ubuntu (2) ünnep (1) űr (1) urban dictionary (1) url (1) vendégség (1) vers (2) verseny (1) veszély (1) vicc (2) videó (1) világ (1) villamos (1) webhelyek (1) wikipédia (1) world (1) xkcd (1) zene (2) zh (2) Címkefelhő

Én és a fűszeres darált sonka

2009.09.21. 01:10 | Zovits | Szólj hozzá!

Érdekes a viszonyunk, az egyszer biztos. (lásd: lábjegyzet)

Mert én ki nem állhatom őt, viszont ő mégis jön utánam, soha nem hagyva egy szabad percet sem. Gyakran sikerül elkerülnöm, de néha csak rámtalál. Olyankor általában bosszús vagyok, és elküldöm melegebb éghajlatra.

De van olyan is, hogy csak úgy kedvtelésből én szaglászok utána. Sőt, olyan is előfordult már párszor, hogy válaszoltam is.

A félreértéseket eloszlatandó közlöm, hogy a fűszeres darált sonka közkeletű angolszász elnevezése a SPiced hAM rövidítése, azaz a SPAM.

Szóval fent a spamekről beszéltem :)

Van tehát a Gmail fantasztikus szűrője, ami a spamek 90-95%-át megfogja (ez csak becséls, lehet, hogy több), és csak nagy ritkán enged át egy-egy kéretlen üzenetet. És igen, néha tényleg átfutom a spam mappát, amikor éppen olyan hangulatban vagyok. Ilyenkor megnézegetem a legújabb spammertrükköket, a legfrissebb Viagraárakat, és a legszánalmasabb próbálkozásokat.

Kezdődött ugye minden a sima szövegnél. Aztán jöttek a hipertextben (html) írt levelek, formázva, kattintható linkekkel, képekkel. A spamszűrők fejlődése tette indokolttá a szavak eltorzítását, szinonimákkal való helyettesítését. Ha valamikor valamiért a "potencianövelés" angol nyelvű szinonimáira lenne szükségem, a spam mappa lenne az első, ahova fordulnék. A szótorzításnál meg igyekeztek arra hagyatkozni, hogy az elgépeltnek látszó szót a buta spamszűrő nem fogja meg, ellenenben az user el tudja olvasni. Ennek másik változata az, amikor a betűket külalakra hasonló, de mégis más karakterekkel helyettesítik (I-ből lesz |, O-ból 0, és így tovább). Aztán jött a csatolt képre írt szöveg, amin ugyan nem voltak kattitnhatóak a linkek, de a szövegalapú szűrők tényleg esélytelenek voltak ellene. Meg ugye van az URL-rövidítés.

Persze alapelv, hogy spamre válaszolni vagy a küldött linkre kattintani tilos. Az URL-rövidítős szösszenetemben már írtam is a miértjéről, ha jól emlékszem.

De vannak olyan esetek, amikor nyilvánvaló, hogy nem egy profi spammerszoftver és  / vagy bothálózat ül a reklámlevél mögött, hanem csak egy szerencsétlen emberke (tipikusan a magyar spammerek ilyenek), aki valamilyen mentális zavar vagy műveletlenség miatt nem tudja, hogy nekem nem érdemes spamet küldeni. Ilyenkor néha előtör belőlem a gonosz ikertestvérem, és válaszol az illetőnek.

Az alábbiakban egy ilyen esetet osztanék meg a kedves nagyérdeművel. Sajnos (szerencsére?) a reklámozott oldal azóta megszűnt (talán a "remek" marketing miatt?), úgyhogy pótolom a hiányzó információmorzsákat, mindet a maga idejében.

Mit sem sejtő spammerünk Horváth Helga néven mutatkozik be, és e-mail címe alapján (horvathhelga76@gmail.com*) 1976-ban született, azaz a cikk írásának (és a levél elküldésének) évében 33 éves.

Tárgy: lehetőség

Szia!

 

Egy közös ismerősünk javasolta, hogy Téged is tájékoztassalak a nemrég elindult 3 dimenziós wellness portálról. Két hónap alatt a világ legnagyobb portáljává nőtte ki magát és most már magyar nyelven is elérhető. Az oldal szakmai hátterét a német olimpiai csapat vezető orvosai, edzői, dietetikusai biztosítják és a tartalmát, funkcióit folyamatosan fejlesztik. Megkapta a nagyon rangos Európai Innovációs Díjat is.

 

Ha regisztrálsz az oldalon, a következőket kapod díjmentesen:

 

-         Saját virtuális személyi edző, személyre szabott edzés terv

-         Saját étkezési tanácsadó (több mint 5000 féle magyar étel és péksütemény lett lefordítva)

-         Egészségi állapotodat felmérő és ellenőrző virtuális orvos

 

További szolgáltatások, amiket folyamatosan vezetnek be és regisztráltként igénybe vehetsz:

 

-         Európa 4-5 csillagos (*****) wellness szállodáiban üdülhetsz kb. 1/3-ad áron

-         Wellness termékeket, kozmetikai cikkeket és sportszereket nagy kedvezménnyel megvásárolhatsz

-         Kávéház, ahol a többi felhasználóval beszélgethetsz

-         És még sok más

 

Ha most szeretnél regisztrálni, KATTINTS ide:

http://www.fittakaroklenni.com

 

Remélem Téged is hamarosan a regisztráltak népes táborában találunk! Ha vannak olyan ismerőseid, akiknek szintén fontos az egészségük vagy csak szeretnének kb. 1/3-ad áron utazgatni Európa wellness szállodáiba, akkor légy szíves küldd tovább nekik ezt a levelet, hogy Ők is kihasználhassák ezeket a lehetőségeket.

 

Üdvözlettel:

 

Horváth Helga



__________ ESET Smart Security - Vírusdefiníciós adatbázis: 3893 (20090226) __________

Az üzenetet az ESET Smart Security ellenőrizte.

http://www.eset.hu

A gazdagon formázott szöveg tapasztalataim szerint két dolgot jelenthet. Reklámot, vagy alulfejlett e-kultúrát. Itt mindkettőre gyanakszom. Bár a gmail és az antivírus használata azért egy hajszálnyit javít az összképen.

Miről is szólt ez az oldal? Volt egy bizonyos Laura, "aki" egy flash animáció keretein belül (:D) kitöltetett velem egy egészségügyi felmérőt, megállapította, hogy azonnal el kell kezdenem az általa javasolt edzésprogramot, amit gyorsan be is mutatott, egy OHKR-ekkel (Ott Helyben Kreált Rövidítés**) tűzdelt, helyenként lengyel szavakkal fűszerezett videóban.

Ami a következő válaszra indíttatta a lelkem gonoszabbik felét.

Szia!

Bocs, hogy így totál ismeretlenül letegezlek, de biztos megérted, mert te is megtetted.
Közös ismerősünk? Kiről van szó? Kérlek, áruld el a hogy tájékoztathassam a wellnesshez fűződő nem túl romantikus viszonyom részleteiről és egyszersmind megkérhessem őt is (meg akkor már téged is), hogy legyen olyan kedves, és ne ajánlgasson engem mindenféle direkt marketing rendszereknek, mert nagyon nem érdekelnek az ilyen dolgok, tekintve, hogy a 'habeas corpus' elvét követve úgy tartom magam fitten, ahogy én akarom, és nem hagyom, hogy mások, különösen olyanok, akik még csak nem is ismernek, mégkevésbé, hogy textúrázott háromszöghálók mondják meg nekem, hogy fitt akarok-e lenni, mivel ez csak és kizárólag rám tartozik.
Ha a fenti mondat elolvasása vagy megértése nehézséget okozna, fuss neki bátran újra, hiszen magyarul van az írva, csak picit hosszú. Látod, mit ki nem hoz belőlem a düh? :)
Amennyiben pedig a méltóságos és nagyrabecsült adatkezelési szabályzat (lásd lejjebb) nem teszi lehetővé, hogy a postaládámba spamet irányító 'közös ismerősünk' nevét felfedd, akkor ehelyett arra kérnélek meg, hogy továbbítsd neki ezt a kis levélkét, hátha a továbbiakban kétszer is meggondolja, kit mire ajánl be.

Ezenkívül pár tipp, hogy mi az, amitől a felhasználók értelmesebb felének (magamat ide sorolom, de bármilyen ezzel ellentétes bizonyítékot elfogadok) felforr az agyvize:
- 'Laura' nem létező személy, így nem is tud 'személyesen' segíteni az edzéstervemben.
- 'Laura' mindenki másnak is ugyanúgy a 'személyi' edzője, azaz nagyon nem csak velem foglalkozik, és rohadtul nem vár rám odabent. 'Laura' néhány megabájtnyi 0 és 1 bit egy merevlemezen, amit .swf fájlként értelmezve a böngésző megjelenít egy gyengén modellezett bábut és egy időben teljesen szinkron nélküli női hangot.
- A regisztrációs lapon sehol nem található az adatkezelési szabályzat. Van egyáltalán ilyenje a pokolmélyen tisztelt Webstar cégnek, vagy kényük-kedvük szerint adják el a felhasználóik adatait? (Persze a kettő között nem 'kizáró vagy' kapcsolat van)
- Végignéztem (és nem lettem közben rosszul a gyenge minőségtől) az ajánlóvideót... Legalább annyit megtehettek volna a nagyrabecsült készítők, hogy egyszer végignézik, és nem hagynak benne olyan kifejezéseket, mind "dobzre" (segítek, az FQ-nál (Fitness Quotient - ki a fene talál ki ilyen baromságot?) érdemes keresni) vagy "iloraz" (ebben már nem segítek :D ). A lengyel nyelv szép ugyan, meg szeretjük is a lengyeleket, de még jobban szeretjük, ha egy cég, aki el akar nekünk adni valamit, akkor legalább arra veszi a fáradtságot, hogy lefordítja a saját promóvideóit. (Főleg az zavaró, hogy olyan nyilvánvaló a hiba, bárkinek feltűnt volna, ha legalább egyszer végignézi. És ezek akarnak pénzt keresni belőlünk?)
- Nem létezik olyan dolog, hogy MPQ. Ha létezne, akkor sem 100 lenne az ideális, mint ahogy azt sugallni próbálják.
- A 'Laura' fedőnevű kódhalmaznak halvány lila segédfogalma sem lehet arról, hogy mikor és mennyire hanyagolta el magát a felhasználó.
Meg még sok más is, de már így is jóval többet pazaroltam el az életemből erre a hülyeségre annál, amennyit az egész ér.

Reményteljes üdvözlettel
(remélem, hogy nem válaszolsz, hacsaknem a fent említett 'közös ismerősünk' nevét akarod a tudtomra hozni, amitől őszintén szólva is meglepődnék)

Zovits Ádám
(fogadnék, hogy eddig a nevemet se tudtad...)

*: Nem, nem lesz bűntudatom, ha esetleg egy erre járó e-mailcímgyűjtő robot hozzácsapja egy spamlistához :)

**: Igen, az OHKR is egy OHKR :)

A bejegyzés trackback címe:

https://zovits.blog.hu/api/trackback/id/tr411395954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása