Nacelle - Gondola(t)

Nézem a világot, próbálom megérteni, és igyekszem tanácsokat adni, ha rossz irányba halad.

Utolsó kommentek

Bannerek, meg képes linkek

Ugye ez csak vicc? UGYE?!

Címkék

adél (7) aggódás (6) aktuális (21) állatok (4) áltudomány (1) ambivalencia (1) and (1) angol (1) assembly (1) beszélgetés (3) beton (1) bölcsész (1) book (1) coca cola (1) creative ezine (1) család (1) csatorna (1) csoda (4) cyanide (1) dollár (1) éjszaka (4) elmúlás (4) energia (1) építkezés (2) érdekes (10) explosm.net (1) fa (1) facebook (1) fákk (1) félelem (6) fenyő (1) film (1) filozófia (6) firefox (1) gmail (1) happiness (1) hasznos (6) házi (1) hello (1) hold (1) href.hu (1) hülyeség (3) ig nobel díj (1) inspiráció (1) interaktív (1) internet (3) írás (2) ismeretlen (1) játék (1) java (1) javascript (2) jelek (1) jövő (4) karácsony (1) képregény (2) kiwi (1) közmondás (1) labor (1) lány (2) laptop (1) leadandó (1) love is in the air de nagyon (1) meglepetés (1) melankólia (1) mérés (2) mexikói (1) miért (6) mikró (1) msn (2) múzeum (1) napló (10) nyár (1) nyuszi (1) pc weenies (1) piton (1) politika (1) programozás (1) pszichológia (6) random (2) réka (1) remény (8) repülés (1) reveláció (2) rövidítés (1) social networking (3) spam (1) subway (1) sün (1) szakítás (1) szendvics (1) szennyvíz (1) szerelem (5) szeretet (1) szociológia (1) szoftlab (1) szünet (1) tanulás (1) tányér (1) tapasztalat (6) tinyurl (1) történelem (1) tudomány (3) tutorial (1) ubuntu (2) ünnep (1) űr (1) urban dictionary (1) url (1) vendégség (1) vers (2) verseny (1) veszély (1) vicc (2) videó (1) világ (1) villamos (1) webhelyek (1) wikipédia (1) world (1) xkcd (1) zene (2) zh (2) Címkefelhő

Windows szoftversaláta a'la én

2011.06.20. 00:13 | Zovits | Szólj hozzá!

Jópár éve, amikor még Windowst használtam, sok hasznos és néhány kevésbé hasznos programot szedtem össze a géphez. A hasznos eszközök célja az volt, hogy megkönnyítsék bizonyos feladatok elvégzését, a kevésbé hasznosaké pedig az, hogy szebbé és élvezetesebbé tegyék a gép előtt töltött időt.

A legtöbb ilyen "kedvenc" program freeware vagy még inkább open source volt, másokat más úton kellett megszerezni. Ez különösen akkor volt kellemetlen, amikor újra kellett telepíteni az oprendszert. Készítettem is egy kis listát, hogy mik voltak azok az alkalmazások, amiket fel célszerű tenni egy friss XP-re azért, hogy ne hiányozzanak a megszokott, ismert funkciók. Ezt a listát osztom meg most itt a kedves olvasóval, bízva benne, hogy talán neki is hasznos lesz, ha nem is mind, de talán néhány ajánlásom.

Talán a legnyilvánvalóbb a Firefox böngésző, már csak azért is, mert a többi program letöltögetése közben sem szerettem az akkori IE használatát.

Irodai szoftvercsomagnak az OpenOffice-ot ajánlottam és használtam akkoriban. Azóta már lehet, hogy inkább a LibreOffice-ra szavaznék, bár ezt nem döntöttem még el.

A Windows sebezhetősége miatt szükség van vírusirtóra is, nekem az AVG Free vált be leginkább. Egyrészt mert alapból ingyenes, másrészt mert jól irányítható. A Nod32-t például még nem sikerült megtalálnom, hol lehet kikapcsolni uninstall nélkül.

A védelem másik ágát az Ashampoo Firewall alkotta korábban. Van fizetős és ingyenes verziója is. Természetesen az ingyenes verziót ajánlom :)

A tömörített fájlok kezelésére szerintem a 7zip a legjobb megoldás, egy apró csomagban tartalmazza a legelterjedtebb tömörítők ki- és becsomagoló verzióit is, ráadásul fájlkezelő-integrációval.

A PDF fájlok megjelenítésére az Adobe Reader helyett sokkal inkább bevált a Foxit Reader. Ugyan ejtett néha pár hibát, különösen az extrém esetekben (pl időzítéses animációval ellátott PPS-ból exportált PDF), de legalább hagyott a gépem memóriájából más programoknak is.

CD-k, DVD-k írására a Burn4Free jött be, korábban az XP saját írójával és a Nero-val próbálkoztam, de egyik sem nyerte el a tetszésemet.

Szöveges fájlok szerkesztésére gyakrabban kerül sor, ha az ember szokott programozni, html-forráskódokat olvasni-szerkeszteni, vagy csak szereti egyszerűen elintézni a gyors feljegyeznivalókat szövegszerkesztő indítása nélkül. Erre a Notepad++-t ajánlom.

Zenehallgatásra akkoriban a Winampot választottam, ugyan volt pár hibája (néha pl nyaggatott, hogy vegyek teljes verziót), de volt pár olyan funkcionalitása is, amit a most használt lejátszókból is hiányolok (pl listakezelés).

A gyakran előforduló zavaró apróságok ellen az Autohotkey nyújtott megoldást. Ez egy egyszerű scriptnyelv, amely képes on-the-fly kicserélni és beszúrni bizonyos karaktereket. Például gyakran jól jött, hogy az F2 gomb megnyomáskor automatikusan lenyomta a megfelelő billentyűket ahhoz, hogy csak a fájl nevét módosítsam, a kiterjesztését ne.

A standard Windows óra lecserélése az AlfaClock-ra szintén kifizetődőnek bizonyult. Személyre szabható kinézet, beállítható formátum, stb. Ha lett volna rá pénzem, még talán az AlfaClock 2-t is megvettem volna.

Aztán a Windows végnapjaiban az Ubuntu letöltését a µTorrent segítségével végeztem, ez tűnt a legnépszerűbb torrentkliensnek. Ráadásul kis helyet is foglal, így nem döntötte romokba az amúgy is haldokló Windowsomat.

A letöltött .iso kép mountolását mi másra is bíztam volna, mint a DaemonTools ingyenes verziójára. Szerencsére semmilyen másolásvédelem-kijátszó funkcióra nem volt szükségem, hiszen az Ubuntu teljesen nyílt és ingyenes program.

Azóta már nincs is igazán szükségem ilyen eszközökre, hiszen itt vagy beállítható minden ilyesmi, vagy nem is létezik az a probléma, aminek az elhárítására a program kellene, vagy alapból a disztribúció részét képezi az adott szoftver.

Egy dolog viszont hiányzik, méghozzá a Fantastic Flame Screensaver. Imádtam nézni az emberek arcát, amikor elkerekedett szemmel kiáltottak, hogy "Hé, kigyulladt a géped! Ja nem, csak a monitorod! Azaz csak az asztalod... Várjál csak... Ez a képernyőkímélőd? Honnan van??? Ilyen kell nekem is! :D" Ami különösen tetszett benne, az a tökéletes személyreszabhatóság (be lehet állítani a tűz színét, erősségét, a szél irányát, a háttérképet, a hangot, stb), a Windows képernyőkímélővel való remek integráció, és persze az, hogy egy gyorsgombbal tetszés szerint el lehet indítani a lángokat, így akármikor fel lehet gyújtani az asztalt :) Innen érdemes leszedni: http://www.laconicsoftware.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zovits.blog.hu/api/trackback/id/tr652998993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása