Nacelle - Gondola(t)

Nézem a világot, próbálom megérteni, és igyekszem tanácsokat adni, ha rossz irányba halad.

Utolsó kommentek

Bannerek, meg képes linkek

Ugye ez csak vicc? UGYE?!

Címkék

adél (7) aggódás (6) aktuális (21) állatok (4) áltudomány (1) ambivalencia (1) and (1) angol (1) assembly (1) beszélgetés (3) beton (1) bölcsész (1) book (1) coca cola (1) creative ezine (1) család (1) csatorna (1) csoda (4) cyanide (1) determinizmus (1) dollár (1) éjszaka (4) elmúlás (4) energia (1) építkezés (2) érdekes (10) explosm.net (1) fa (1) facebook (1) fákk (1) félelem (6) fenyő (1) film (1) filozófia (6) firefox (1) gmail (1) happiness (1) hasznos (6) házi (1) hello (1) hold (1) href.hu (1) hülyeség (3) ig nobel díj (1) inspiráció (1) interaktív (1) internet (3) írás (2) ismeretlen (1) játék (1) java (1) javascript (2) jelek (1) jövő (4) karácsony (1) képregény (2) kiwi (1) közmondás (1) labor (1) lány (2) laptop (1) leadandó (1) love is in the air de nagyon (1) meglepetés (1) melankólia (1) mérés (2) mexikói (1) miért (6) mikró (1) msn (2) múzeum (1) napló (10) nyár (1) nyuszi (1) pc weenies (1) piton (1) politika (1) programozás (1) pszichológia (6) random (2) réka (1) remény (8) repülés (1) reveláció (2) rövidítés (1) social networking (3) spam (1) subway (1) sün (1) szakítás (1) szendvics (1) szennyvíz (1) szerelem (5) szeretet (1) szociológia (1) szoftlab (1) szünet (1) tanulás (1) tányér (1) tapasztalat (6) tinyurl (1) történelem (1) tudomány (3) tutorial (1) ubuntu (2) ünnep (1) űr (1) urban dictionary (1) url (1) vendégség (1) vers (2) verseny (1) veszély (1) vicc (2) videó (1) világ (1) villamos (1) webhelyek (1) wikipédia (1) world (1) xkcd (1) zene (2) zh (2) Címkefelhő

Atomot nekünk?

2014.02.03. 12:47 | Zovits | Szólj hozzá!

Régebben írtam egy kis becslést arról, hogy miért is nem életképes az a felvetés, hogy "le kell állítani az összes atomreaktort és szélerőműveket telepíteni helyettük". Alább közlöm az eredeti írás teljes szövegét.

A nukleáris energetika történelme óta összesen 32 baleset történt [1], ez kb. kétévente egy eseményt jelent, amiben olyanok is szerepelnek, mint a 2011-es Japán cunami után leállított Onagawa erőmű, ahol a katasztrófa legkisebb esélye sem forgott fent.

Ez a szám a ma üzemben levő, több mint 400 atomerőműre vonatkozik, amelyek nem mellesleg 350.000+ megawattot termelnek éjjel-nappal, minden körülmények között [2].

Ezt az elektromos teljesítményt kb. 240.000 darab 1,5 MW-os szélturbinával [3] lehetne kiváltani, feltéve, hogy sikerülne olyan helyre tenni őket, ahol

a) folyton fúj a szél,

b) nem tiltakoznak a helyiek a zaj miatt,

c) nem tiltakoznak a zöldek a védett madarak miatt.

A szélerőműipar tapasztalatai alapján az ideális terepen is csak 25% körüli az időnek az a hányada, amikor éppen működik a turbina [3], így tehát valós körülmények között közel egymillió szélkereket kellene felállítani, mielőtt lekapcsolnánk az összes atomerőművet.

Erre jönne még akkor a villamos hálózatot üzemeltető cégek szempontjai, akiknek az a dolguk, hogy a villamos termelést összehangolják a villamos energiára való igénnyel. Ugyanis se több, se kevesebb energia nem folyhat a hálózatba, mint amennyit a fogyasztók "kivesznek" belőle. Ezért hát, amikor szélerőműveket terveznek, a mérnökök az ún. "capacity credit" alapján számolnak, ami azt hivatott kifejezni, hogy egy egységnyi szélenergia-kapacitás mennyi hagyományos (értsd ki-be kapcsolható) erőművet képes helyettesíteni úgy, hogy nem fenyeget sem áramszünet, sem az elektromos hálózat túlterhelése.

Ez a szám a németek szerint kb 4% [4], azaz 100 MW-nyi szélenergia telepítése 4 MW-nyi másmilyen erőmű lekapcsolását teszi lehetővé. Még ha a leginkább derűlátó angoloknak is hiszünk, akik 16%-ra tették ezt az értéket, máris ott vagyunk, hogy a világ összes atomerőművének lekapcsolásához hatmillió szélturbinára van szükség

Ha azt is nézzük, hogy egy-egy turbina telepítéséhez 4 hektáros tisztásra van szükség [5] (az a szó, hogy "erdőirtás", mond valamit?), ez a hatmillió turbina épp hogy csak 4000 négyzetkilométerrel igényelne több területet, mint Magyarország teljes területe (Balatonnal együtt).

Ha viszont azt is figyelembe vesszük, hogy az egyes turbinák között is kell helyet hagyni, és ezért az átlagnak számító 34,5 hektár/MW területigénnyel számolunk [6], akkor 1.172.778 négyzetkilométer körül állunk meg. Ez egy akkora szélfarmot jelent, mint egész Franciaország. Kétszer.

Mellesleg az atomerőművek leszerelési költsége közel ugyanannyi attól függetlenül, hogy mikor állítják le őket, úgyhogy költség terén is jobban megéri addig üzemeltetni, amíg csak biztonságosan lehetséges, mert addig is nekünk dolgoznak.

...és köszönöm továbbá a Google-nek, hogy még hajnali háromnegyed egykor sem küld el melegebb éghajlatra, amikor a szélturbinák villamosenergetikai ekvivalenciájára vonatkozó becslések felől érdeklődöm nála.

[1]: http://www.guardian.co.uk/news/datablog/2011/mar/14/nuclear-power-plant-accidents-list-rank

[2]: http://www.euronuclear.org/info/encyclopedia/n/nuclear-power-plant-world-wide.htm

[3]: http://www.wind-watch.org/faq-output.php

[4]: http://www.nerc.com/docs/pc/ivgtf/EON_Netz_Windreport2005_eng.pdf

[5]: http://www.klimabedrag.dk/attachments/Boone_GIS.pdf

[6]: http://www.nrel.gov/docs/fy09osti/45834.pdf

13 megdönthető tény a magyarokról

2013.11.08. 11:21 | Zovits | Szólj hozzá!

Olvastam egy blogbejegyzést és nem tudtam megállni, hogy ne fűzzek egy-egy megjegyzést a leírtakhoz.

http://hellobebi88.blog.hu/2013/07/20/12_megdonthetetlen_teny_a_magyarokrol

1. A magyarok először is rettentő kreatívak, hovatovább multifunkciósak.
"Autót szerelünk, éttermi fogásokat készítünk, hajat vágunk, lakást újítunk fel, ágyat barkácsolunk, tapétázunk, kertet művelünk. Mindezt teljesen magától értetődő lazasággal."
Olyan is lesz. Ez a tízmillió közgazdász, fociedző és politikus országa, ahol mindenki jobban tudja, mint bárki más. Ha működik, az saját érdem. Ha pedig mégsem működik, akkor keresünk valakit, akire rákenhetjük.

2. Vannak igazi barátaink.
"Ha gáz van, megyünk. Segítünk."
Akkor ezért fagy meg telente olyan kevés hajléktalan :)
"Ráadásul egyáltalán nem érdekel minket, hogy a haver mibe öltözik, milyen a háza, vagy az autója"
Aha.

3. A magyarok okosak.
Ezért nem dőlnek be olyan átlátszó hülyeségeknek, mint például az energizáló karkötő, a 13. havi nyugdíj vagy a rezsicsökkentés.

4. A magyarok szorgalmasak.
"A nagy jólétben, szociális juttatások tengerében szerencsére eddig nemigen volt alkalmunk elkényelmesedni, így azt tanultuk meg, hogy a munkából lesz pénzünk."
Vagy a segélyből, ügyeskedésből, adócsalásból és a haver komájához beprotezsált gyerektől.

5. Tökéletes a humorunk.
Ez tény, ezt elismerem :) A poszt címe mégis helyes, mert van +1 a lista végén.

6. Egzotikusak vagyunk.
"Igen, az ország magyar szomszédokkal, rengeteg vízzel, szép lányokkal, egy teljesen egyedi, semmihez sem hasonlítható hely."
Akkor biztosan ezért nem megy senki külföldre nyaralni, és ezért számít menőbbnek az, aki Balatonkenesén nyaralt, mint aki Dubajban.

7. Rettenetesen jó sportolók vagyunk.
8-1.

8. A magyarok igazságosak.
"A magyarok a zenében és másban is azonnal felismerik a tehetséget, nincs szükségünk külső díszekre, fényekre, nagyszínpadra ahhoz, hogy tudják, hogy valami jó vagy nem."
Ezért olyan csekély SP, Fluor és a hasonló egyéniségek rajongótábora.

9. Önállóan gondolkodó egyéniségek vagyunk.
Békemenet.

10. Nem irígykedünk,
Csak épp megbeszéljük, kinek van új kocsija, cipője, táskája, nyaralója, nője vagy akár csak zöldebb füve.

11. A legmélyebbről is kihúzzuk magunkat, mindig találunk megoldást.
Ezért is vagyunk olyan előkelő helyen az öngyilkossági statisztikákban.

12. Nem vagyunk villogós, felszínes banda.
"Ha pénzhez jutunk az első gondolatunk nem az, hogy milyen autót, vagy más menőséget vegyünk, amivel másokat alázhatunk az utcán."
Lásd Rogán Louis Vuitton táskáját, vagy Papcsák luxus Mercijét, esetleg Lázár Audiját. Vagy Viktor stadionját. (Biztosan lehetne a többi oldalról is példákat hozni, de ezek jutottak eszembe.)

13. A családi kapcsolataink szorosak.
Esetenként valóban azok. Bár a válási statisztikák néha mást mondanak: 1000 házasságkötésre 562 válás jut. De erről a komondoros Balogh József Terikéjét is megkérdezhetjük, vagy a hetente a párjuk által megölt nők egyikét.

"És mindig van nálunk bikakábel"
Sosincs nálam, nincs autóm.

Windows szoftversaláta a'la én

2011.06.20. 00:13 | Zovits | Szólj hozzá!

Jópár éve, amikor még Windowst használtam, sok hasznos és néhány kevésbé hasznos programot szedtem össze a géphez. A hasznos eszközök célja az volt, hogy megkönnyítsék bizonyos feladatok elvégzését, a kevésbé hasznosaké pedig az, hogy szebbé és élvezetesebbé tegyék a gép előtt töltött időt.

A legtöbb ilyen "kedvenc" program freeware vagy még inkább open source volt, másokat más úton kellett megszerezni. Ez különösen akkor volt kellemetlen, amikor újra kellett telepíteni az oprendszert. Készítettem is egy kis listát, hogy mik voltak azok az alkalmazások, amiket fel célszerű tenni egy friss XP-re azért, hogy ne hiányozzanak a megszokott, ismert funkciók. Ezt a listát osztom meg most itt a kedves olvasóval, bízva benne, hogy talán neki is hasznos lesz, ha nem is mind, de talán néhány ajánlásom.

Energetikai mörmicélés

2011.06.15. 02:01 | Zovits | Szólj hozzá!

Várható (volt), hogy a japán atomerőmű-krízis előhozza ismét a "nem akarunk atomenergiát" hangokat. De akkor mégis miből jöjjön a modern kori civilizáció iszonyatos energiaigénye?

 

A gáz, az olaj, a szén egyrészt elfogy, másrészt a vegyiparnak is kell, harmadrészt szennyez, negyedrészt hihetetlenül alacsony a hatásfoka.

 

A szélenergia rendkívül kiszámíthatatlan és területtől függően (nem) telepíthető.

 

A vízenergia megint csak helyfüggő, ráadásul a vizek élővilágát és hajózhatóságát is rontja.

 

A napenergia telepítése nagyon drága, a változatosság kedvéért helyfüggő, a gyártás során veszélyes hulladékanyagok keletkeznek és a hatásfokától szintén nem lehet hanyattesni.

 

Az atomerőmű építése drága (de az üzemeltetése olcsó), van (minimális) esélye a komolyabb katasztrófának és radioaktív hulladékot termel.

 

A fúziós erőmű meg mindig pont 40 évvel később lesz csak elérhető.

 

Akkor tehát miből legyen elég áramunk?

 

Címkék: érdekes tudomány világ filozófia energia

Blackout

2011.01.04. 05:49 | Zovits | Szólj hozzá!

Mert a narancsból is megárt a sok.

A nyáj és a falka

2010.11.24. 19:17 | Zovits | Szólj hozzá!

Kedves olvasó, ma két, sokak által ismert szerveződési formát fogok elemezni. Az egyik a birkanyáj, a másik a farkasfalka.

Kezdjük a nyájjal. Három fő alkotóeleme van, a pásztor, a kutyák és a birkák. A birkákat arról lehet megismerni, hogy egész nap csak esznek, alszanak, növesztik a gyapjukat és néha szaporodnak. Egyik fő ismertetőjegyük, hogy nem gondolkodnak. Legalábbis ez nem látszik rajtuk, vakon engedelmeskednek a pásztor döntéseinek. Jövőjükkel nem törődnek, múltjuk nem aggasztja őket.

· 1 trackback

Címkék: filozófia szociológia pszichológia állatok

Kis lépések a boldogság felé

2010.07.07. 19:31 | Zovits | Szólj hozzá!

Egyszerű módszer, de aranyat ér: emlékezz a jóra, a rosszat pedig felejtsd el.
Tanulj meg örülni minden apróságnak. Például most nézz fel az égre, és gyönyörködj benne. Mindegy, hogy tűző napot, gomolygó felhőket vagy épp pislákoló csillagokat látsz, keresd meg benne a szépet, és arra figyelj. Ha esik az eső, énekeld magadban az "I'm singing in the rain" kezdetű nótát.


Ha pedig épp egy hullámvölgyben vagy, akkor használd ki a lehetőséget, nézz fel a mögötted álló hegyekre, emlékezz vissza, milyen szép volt onnan a kilátás. Aztán fordulj előre, és nézz az előtted álló hegyekre, hiszen a völgyből csak felfelé vezet az út. Azokról a hegyekről is ugyanolyan szép lesz a kilátás :)


Ja, és még egy, talán még ennél is egyszerűbb: Mosolyogj!
Ha boldog vagy, akkor azért, hogy lássák rajtad.
Ha viszont nem vagy boldog, akkor azért, mert a mosoly ragadós, és ha rád is mosolyognak, akkor hamar elszáll a bánat. 

 

 

Címkék: hasznos filozófia pszichológia tapasztalat

Az evolúció gúzsbakötése

2010.06.29. 23:52 | Zovits | Szólj hozzá!

Persze a másik kérdés, hogy milyen is lenne egy tökéletes világ. Mindenki egyenlő lenne, négy gyereke lenne és száz évig élne? Ezzel csak az a gond, hogy ennek a folyamatnak a túlnépesedés és a genetikai hanyatlás vetne véget. Bármennyire is toleránsak vagyunk, nem mondhatjuk azt, hogy evolúciós szempontból nézve egyenlőnek tekinthetünk egy (például) örökletes izomsorvadásban szenvedőt egy (ebből a szempontból) egészséges emberrel.

Címkék: érdekes filozófia elmúlás

A boldogság mókuskerekében

2010.05.25. 20:48 | Zovits | Szólj hozzá!

"Tessék, itt a legújabb szupertrendi, hipermenő kütyü! Minden pasi/csaj álma! Minden csaj/pasi álma egy olyan pasi/csaj, akinek ilyenje van! Ezzel százszor kényelmesebb lesz az életed, és legalább kétszer annyit fogsz keresni! És ingyen adom! Bizony! Egy apró bökkenő, hogy ha elfogadod, akkor kétszáz év múlva kipusztul az emberiség. Elfogadod?"

Elfogadnád?

Címkék: jövő félelem filozófia aktuális remény pszichológia csoda elmúlás aggódás reveláció

A világ nagy

2010.05.23. 01:51 | Zovits | Szólj hozzá!

Mondd ki: "A világ nagy."

Nem kell hangosan, de mondd ki. Folyjon keresztül a gondolat a tudatodon, ízlelgesd a szót, gondolj bele a jelentésébe.

Megvolt?

Jó.

Akkor most arra kérlek, olvasd végig az alábbi pontokat.

Címkék: érdekes internet tudomány éjszaka csoda

Kis angol nyelvtan felnőtteknek

2010.05.17. 03:38 | Zovits | Szólj hozzá!

Színes-szagos, szemléletes összefoglaló a divatos helyesírási hibákról. Angolul, az angol hibákról. Egy magyar változat sem ártana, bár korántsem olyan rossz a helyzet idehaza, mint az angolszász nyelvterületeken.

Facebookos átverési kísérlet

2010.04.15. 15:39 | Zovits | Szólj hozzá!

Kaptam egy meghívót egy ismerősömtől az "AFTER THIS VIDEO, YOU WONT EVER THINK OF COCA-COLA ANYMORE!!" nevű Facebook csoportba. Na most én amúgy se szoktam kólát inni, így az oldal mérsékelt lelkesedést váltott ki belőlem. Az viszont az első pillanatban feltűnt, hogy ez valószínűleg valamiféle átverés akar lenni.

Hogy miért is?

Címkék: javascript internet facebook programozás veszély aktuális coca cola

Gondolatfonál

2010.04.12. 14:00 | Zovits | Szólj hozzá!

e

Igen, ez egy 'e' betű volt. Miért? Mert lenyomtam a megfelelő billentyűt. Miért? Mert az ujjam megfelelő izmai összehúzódtak. Miért? Mert elektromos impulzus érkezett a karomban futó idegeken keresztül az agyamból. Miért? Ez már keményebb dió.

Címkék: tudomány filozófia determinizmus

Lehet?

2010.02.02. 21:36 | Zovits | Szólj hozzá!

Lehet vagy nem lehet, ez itt a kérdés.

Mármint a politika. Mert alapvetően két lehetőségünk van.

Akik itt arra gondoltak, hogy MSZP vagy Fidesz, ők jól illusztrálják az első lehetőségünket. Amikor a két nagy pártot támogatjuk, akik utána hozzák ugyanazt, amit az elmúlt húsz évben megszokhattunk, ami az eszünkbe jut a politikáról.

Címkék: politika aktuális

Gyümölcssaláta v2.0

2010.01.25. 16:20 | Zovits | Szólj hozzá!

Mielőtt még bárki arra gondolna, hogy igen, le kell szögeznem, hogy nem.

Ez nem egy újabb recept lesz, hanem valami más. Kicsit más, nagyon más, nem tudom, minden relatív :)

Olvastam egy idézetet, és hogy-hogynem nagyon megtetszett, talán azért, mert választ adott egy-két olyan kérdésre, ami hosszú idők óta foglalkoztatott.

Címkék: szerelem remény pszichológia

"Zene jól." rovat - a második rész

2009.12.31. 15:04 | Zovits | Szólj hozzá!

Bizony, ezzel már hivatalosan is ráaggathatom a "sorozat" minősítést a "Zene jól." posztokra :)

Ezúttal egy igen érdekes formációt mutatok be, akik a magyar slágereket ötvözik a motorosrockkal. Igen, ők a Zorall.

Címkék: érdekes zene aktuális

Kiwi - Másként

2009.12.09. 23:37 | Zovits | Szólj hozzá!

Mert ha valaki azt mondja, "Kiwi!", akkor én elsősorban a gyümölcsre gondolok. Tudod, ami kicsi, belül zöld és savanyú, pici fekete magokkal, kívül meg barna és szőrös. De azért finom, főleg mézzel és/vagy gyümölcssalátában.

De van egy másik lehetséges asszociáció is a "Kiwi!" hívószóra, méghozzá egy igencsak népszerű (több, mint 25 millió néző nem tévedhet egyszerre) videó a legnépszerűbb videómegosztó oldalon.

Címkék: videó inspiráció kiwi

"Zene, jól." rovat - első rész a remélem sokból

2009.12.08. 02:54 | Zovits | Szólj hozzá!

Hogy miért?

1. Mert szeretem.

2. Mert már régen írtam ide.

3. Mert már régóta akartam ilyen, zenéket bemutató cikkeket feltenni.

4. Mert ha van esetleg valaki, aki csak ezt olvassa, ő is tudja, hogy mi a helyzet mostanában velem.

Szóval zene, a szövege (is) a lényeg. A kép nem annyira, de az se rossz.

Címkék: zene aktuális

Az Ubuntu és az fstab és a bináris fájlok

2009.10.26. 02:56 | Zovits | Szólj hozzá!

Szindróma: ntfs partíción nem lehet futtatni binárisokat.
Jogosultságot nem lehet állítani (nem vehető saját tulajdonba chown-nal), root-ként sem fut, "permission denied"-re hivatkozva.

Címkék: aktuális ubuntu tapasztalat

Divatos baromságok rovat: Sejtlúgosítás

2009.10.02. 01:09 | Zovits | Szólj hozzá!

A cím többnyire elmondja, miről is fogok írni, és mit gondolok róla. Még réges-régen találtam meg a sejtlugositas.hu című weboldalt, ahol egy bizonyos Varga Tamás nevű, 57 éves akárki próbál zöld ágra verődni. Ez nem is lenne baj, ha ezt nem azzal akarná elérni, hogy hülyeségnek titulálja a kémia és a biológia majdnem összes felfedezését, amik helyett a sajátjait és egy bizonyos Dr. Robert O. Young beteg gondolatait akarná a szánkba tömni. Na meg persze a SuperGreens Zöld Lötty-öt, amit talán a marketingtudás teljes hiánya miatt fordított így, de mindenesetre 23.000 Forint / hó áron akarja ránk tukmálni.

Címkék: hülyeség napló áltudomány

Én és a fűszeres darált sonka

2009.09.21. 01:10 | Zovits | Szólj hozzá!

Érdekes a viszonyunk, az egyszer biztos. (lásd: lábjegyzet)

Mert én ki nem állhatom őt, viszont ő mégis jön utánam, soha nem hagyva egy szabad percet sem. Gyakran sikerül elkerülnöm, de néha csak rámtalál. Olyankor általában bosszús vagyok, és elküldöm melegebb éghajlatra.

De van olyan is, hogy csak úgy kedvtelésből én szaglászok utána. Sőt, olyan is előfordult már párszor, hogy válaszoltam is.

Ubuntu 9.04

2009.05.21. 04:20 | Zovits | Szólj hozzá!

Avagy Jaunty Jackalope. Igen, ez (is) egy tradíció, az Ubuntu kiadások nevezéktana. A verziószám kényelmes módon a kiadás évét és hónapját jelzi (2009 április), a név pedig a [Melléknév Állat] formát követi, alliterál és ezenfelül ABC-rendben növekszik. A verziószámokról még annyit, hogy félévente, azaz 6 havonta jön új kiadás, ezért ezek az X.04 illetve az X.10 sémák egyikére illeszkednek.

Címkék: vers szerelem aktuális adél

"Keresgetek, mert keresni élvezet"

2009.05.16. 17:07 | Zovits | Szólj hozzá!

Most olvasom a CNN-en, hogy jön a keresők új generációja ( http://bit.ly/17yj4K ). Tök jó, lássuk, mit is kínálnak!

Az objektív összehasonlítás persze megkívánja, hogy valami egységes keresőkifejezést használjak, ami mondjuk engem is érdekel, és akkor már nézzük, hogy a magyar kifejezéseket hogyan kezeli a rendszer.

Jó, bevallom, ezeket a tényezőket csak utólag találtam ki, a közös keresőkifejezés az volt, ami a legelőször eszembe jutott: Lazányi Adél.

Címkék: érdekes internet hasznos verseny aktuális napló adél

"Az a baj, hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi"

2009.03.16. 12:45 | Zovits | Szólj hozzá!

Azért ez persze túlzás, de nem nagyon.

Például régen az MP3-lejátszóknak volt kijelzőjük, cserélhető akkumulátoruk, és bármilyen fülhallgatóval lehetett használni őket. Most meg itt van ez: http://href.hu/x/8hdd és ez: http://href.hu/x/8hde, de főleg ez: http://href.hu/x/8hdm.

Címkék: aktuális napló tapasztalat

Ha én szél lehetnék...

2009.03.05. 23:09 | Zovits | Szólj hozzá!

Rég írtam már...

Vagy csak nekem tűnik úgy, az élet forgatagából kidugva a fejemet?

Mindegy, most nem ez számít. Holnap délben kellene leadni egy jegyzőkönyvet a JADE-s mérésről, de ez a [...] nem működik, a laborvezető meg nem válaszol. Úgyhogy blogolok :)

Címkék: szerelem aktuális napló aggódás adél