Nacelle - Gondola(t)

Nézem a világot, próbálom megérteni, és igyekszem tanácsokat adni, ha rossz irányba halad.

Utolsó kommentek

Bannerek, meg képes linkek

Ugye ez csak vicc? UGYE?!

Címkék

adél (7) aggódás (6) aktuális (21) állatok (4) áltudomány (1) ambivalencia (1) and (1) angol (1) assembly (1) beszélgetés (3) beton (1) bölcsész (1) book (1) coca cola (1) creative ezine (1) család (1) csatorna (1) csoda (4) cyanide (1) dollár (1) éjszaka (4) elmúlás (4) energia (1) építkezés (2) érdekes (10) explosm.net (1) fa (1) facebook (1) fákk (1) félelem (6) fenyő (1) film (1) filozófia (6) firefox (1) gmail (1) happiness (1) hasznos (6) házi (1) hello (1) hold (1) href.hu (1) hülyeség (3) ig nobel díj (1) inspiráció (1) interaktív (1) internet (3) írás (2) ismeretlen (1) játék (1) java (1) javascript (2) jelek (1) jövő (4) karácsony (1) képregény (2) kiwi (1) közmondás (1) labor (1) lány (2) laptop (1) leadandó (1) love is in the air de nagyon (1) meglepetés (1) melankólia (1) mérés (2) mexikói (1) miért (6) mikró (1) msn (2) múzeum (1) napló (10) nyár (1) nyuszi (1) pc weenies (1) piton (1) politika (1) programozás (1) pszichológia (6) random (2) réka (1) remény (8) repülés (1) reveláció (2) rövidítés (1) social networking (3) spam (1) subway (1) sün (1) szakítás (1) szendvics (1) szennyvíz (1) szerelem (5) szeretet (1) szociológia (1) szoftlab (1) szünet (1) tanulás (1) tányér (1) tapasztalat (6) tinyurl (1) történelem (1) tudomány (3) tutorial (1) ubuntu (2) ünnep (1) űr (1) urban dictionary (1) url (1) vendégség (1) vers (2) verseny (1) veszély (1) vicc (2) videó (1) világ (1) villamos (1) webhelyek (1) wikipédia (1) world (1) xkcd (1) zene (2) zh (2) Címkefelhő

"Keresgetek, mert keresni élvezet"

2009.05.16. 17:07 | Zovits | Szólj hozzá!

Most olvasom a CNN-en, hogy jön a keresők új generációja ( http://bit.ly/17yj4K ). Tök jó, lássuk, mit is kínálnak!

Az objektív összehasonlítás persze megkívánja, hogy valami egységes keresőkifejezést használjak, ami mondjuk engem is érdekel, és akkor már nézzük, hogy a magyar kifejezéseket hogyan kezeli a rendszer.

Jó, bevallom, ezeket a tényezőket csak utólag találtam ki, a közös keresőkifejezés az volt, ami a legelőször eszembe jutott: Lazányi Adél.

Első próbálkozónk a tweetmeme, amely a tweeter-en posztolt tweetek között keres. Ehhez nem fűztem nagy reményeket, a kapott 0 találta tökéletesen megfelelt az elvárásoknak. Ezek szerint kincsemről nem sokan pletykálnak, ami azért jó hír :)

Van aztán az oneriot, amelyik "valós idejű" keresést tesz lehetővé, hatalmas keresőmezővel, élőben frissülő eredményekkel, béka feneke alatti ékezetesbetű-támogatással és persze 0 találattal.

A "teljesen egyedi", valósidejű keresők sorában a következő a scoopler, amelyik a Facebook és a FriendFeed találatait összesíti. A szerelmemről viszont ez sem tud semmit. De ez legalább annyira valósidejű, hogy még azt is közli, hogy egyelőre nincs találat. Mondjuk ez nem meglepő, minthogy kicsim nincs fent az egyik fent említett "barátgyűjtő" szolgáltatás oldalán.

Aztán van a cuil, amely saját magát a Google-nél erősebbnek nevezte. Egyszerű, letisztult, menő fekete és kék interfésze jó első benyomást biztosít. Azonban a Search gomb megnyomása után elillan a jó hangulat. A nulla találatot a Google-hoz nagyon hasonló kifejezésekkel köríti, feltételezi, hogy elgépeltem valamit, meg hogy közöljem velük, hogy nem jártam sikerrel.

Forradalmi, intelligens ténykalkulátorként hiredit magát a wolfram alpha, komoly matematikai képletekkel, de amikor szerelmem felől érdeklődtem, a következőt válaszolta: "wolfram|alpha nem tudja biztosan, mit kezdjen a bemenettel". Az én kedvesemmel ne kezdjél semmit, különben szétrúgom a felhasználói interfészed. Mondjuk azt el kell ismerni, hogy egyrészt még alfa állapotú, tehát erősen fejlesztés alatt van, másrészt inkább a számok területén mozog jól.

 Ekkortájt már lankadó érdeklődéssel eveztem a kosmix oldalára, ahol a kis felirat nagy büszkén közölte, hogy át tudom rendezni az oldal elemeit. És valóban, igaz, hogy csak az egyes oszlopokon belül, de át lehet rendezni a dobozok sorrendjét, amit még meg is jegyez, tehát ha később visszajövök, akkor is az általam preferált, de legalábbis létrehozott külalak fogad. Oké, ez mind szép és jó, de mi van a kereséssel? Tündérem nevére keresve a legmeglepőbb dolog történt, amire álmomban nem gondoltam volna. Találatot adott! Méghozzá egyszerre hármat is. Az már mellékes, hogy az első találat a szulfanilamidok biológiai hatásairól szóló tanulmányban megemlített Andrei Lazányi román tudós neve volt. A második az "Annales regum Mauritaniae a condito idriidarum imperio ad annum fugae 726;" teljes szövege volt, ami valószínűleg pdf-ként lett beolvasva, legalábbis erős fenntartásaim vannak azzal kapcsolatban, hogy az eredeti szöveg tartalmazott volna ".\^__^x> v_a>Jj jj .Aj j-j^**.^-! L^'' 3 -^S "-ctv' >-A=>3 [»J ~^^=" i}-^^ '^i"*^ t-r^^',,-^ " tartalmú sorokat. Mindenesetre tény és való, hogy szerepel benne a "Laz", a "nyi" és az "Ad" betűsorok mindegyike, bár egymástól igencsak messze. A harmadik találat pedig az előzőhöz hasonlóan az Internet Archive jóvoltából megőrzött, "The episcopal succession in England, Scotland and Ireland, A.D. 1400 to 1875 : with appointments to monasteries and extracts from consistorial acts taken from mss. in public and private libraries in Rome, Florence, Bologna, Ravenna and Paris v.2" teljes szövege volt, ami ugyanúgy kapcsolódott szívemhez, mint az előző.

Fellelkesedésemet lehűtötte a searchme. Gondoltam, hátha személyeket is lehet vele keresni, hát lószaft. Kék és narancssárga színekbe öltözött logó fogad, "iTunes-jellegű interfésszel, ahol fotók és képek között lehet böngészni". Na, kösz. Sokat érek vele, ha egyszer nincs találat. Ja, meg ezek az őrültek képesek voltak az egész oldalukat flash alapra helyezni. Nem csak az eredménymezőt, vagy az animált logót, vagy csak valami kis jól kinéző funky akármit, nem. Az egész kiszabott eredményoldalt, faltól falig. Szóval a jó kis FireGestures navigációm helyből befuccsolt, a jobb klikk létrehozott egy helyi menüt, ami hamar globális menüvé nőtte ki magát, mivel minden ablakra követ. Most is, ahogy ezt írom, itt figyel a Ment & bezár gomb alatt éppen, mindhárom menüpontjával. A legalsó az ismert "About Adobe Flash Player" link, ami a mélyentisztelt Adobe saját reklámoldalára visz, a "settings" link valamiért ki van szürkítve, ellenben a legfelső, "Create Stack" menüpont nagyon csábító volt, ki kellett próbálni :) Kattintás után pillanatnyi gondolkodást követően felugrott egy ablak, ahol figyelmezetett az oldal, hogy "Devigyázzá', mer' a sztekkek a flesspléjer kessében vannak sztórolva, szóval ha törlöm a kesst, akkor elszállnak a sztekkek is. De már dógzunk a zügyön, kezcsókom.", illetve hogy ne rakjak a stackekbe magánjellegű információkat, mert azt mások esetleg láthatják, de már ezen is dolgoznak a fiúk. Hát, sok sikert, van még hova fejlődniük. Mellesleg nekem nem sikerült rájönni, hogy itt mi a ménkű az a stack. Valakinek sikerült esetleg?

Utolsó előtti nevezőnk a twine, amelynél a fejlesztők indákként, vagy valamilyen csápokként képzelik el az internetet. Aha. Vannak egyéb linkek, meg ilyenek, találatok persze miért is lennének...

Végül eljutottunk a hosszú lista végére, kezdem érezni, milyen lehet a Gigasztár zsűrijének bőrében végigülni az előválogatókat. Van tehát a Hakia. Nem, nem haiku, az más. Hakia. Kezdőoldalon egyből egy jéghegy félméteres csúcsán kapaszkodó jegesmedve, felette a link, hogyan befolyásolja a globális felmelegedés a jegesmedvék életterét? Hű, ez már legalább dicséretes, hogy ezzel (is) foglalkoznak. Van ugyan egy keresőmező, de az ráér, nem akarok túl hamar csalódni. Következő link: Milyen lesz Bush öröksége? Hé, ez tényleg jó :) Megint következő: Mi romolhat el, ha motorozol? szól a kérdés, a képen ugrató motorosnak pedig nincs ki mindegyik kereke, konkrétan egyik sincs. Azért élnék a gyanúperrel, hogy a "Fotosoppmentes" címkét nem érdemli meg, de mindegy. Szóval vannak ezek az érdekes keresőtippek, amikre kattintva az ideillő keresőkifejezés másolódik be a keresőmezőbe. Na, de vissza a tesztre, "Lazányi Adél" bepötyögése, enter, és áll leesik. TÍZ teljes találat! Magyarországról! Mindegyikben szerepel legalább a Lazányi vagy az Adél kifejezés! És mi van az első helyen a találatok között? Albatoll SE. Kedvesem volt tollaslabdaklubja. Igaz, hogy a többi találatnak köze sincs hozzá, de ezzel már kiérdemelte a nagybetűs nevet, a többiekkel ellentétben.

Végül még egy gyors kontrollkísérletet végeztem, megkérdeztem a nagy testvért is, hogy ő mit tud kicsimről. Nos, a színes óriás 60%-ban releváns találatokat adott már az első oldalon, ezzel fölényesen maga mögött hagyva az egész mezőnyt, egyenként és összesítve is.

Konklúzió? Maradok a Google-nál :) És ha Kaliforniában valaki arra kíváncsi, hogy én most rákerestem Adélra, akkor ezúton üdvözlöm, és még sok ilyen értékes percet kívánok neki élete hátralevő részére. Nekem az a fontos, hogy megtaláljam azt, amit (akit?) keresek (szeretek?).

Címkék: érdekes internet hasznos verseny aktuális napló adél

A bejegyzés trackback címe:

https://zovits.blog.hu/api/trackback/id/tr41125288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása