Nacelle - Gondola(t)

Nézem a világot, próbálom megérteni, és igyekszem tanácsokat adni, ha rossz irányba halad.

Utolsó kommentek

Bannerek, meg képes linkek

Ugye ez csak vicc? UGYE?!

Címkék

adél (7) aggódás (6) aktuális (21) állatok (4) áltudomány (1) ambivalencia (1) and (1) angol (1) assembly (1) beszélgetés (3) beton (1) bölcsész (1) book (1) coca cola (1) creative ezine (1) család (1) csatorna (1) csoda (4) cyanide (1) dollár (1) éjszaka (4) elmúlás (4) energia (1) építkezés (2) érdekes (10) explosm.net (1) fa (1) facebook (1) fákk (1) félelem (6) fenyő (1) film (1) filozófia (6) firefox (1) gmail (1) happiness (1) hasznos (6) házi (1) hello (1) hold (1) href.hu (1) hülyeség (3) ig nobel díj (1) inspiráció (1) interaktív (1) internet (3) írás (2) ismeretlen (1) játék (1) java (1) javascript (2) jelek (1) jövő (4) karácsony (1) képregény (2) kiwi (1) közmondás (1) labor (1) lány (2) laptop (1) leadandó (1) love is in the air de nagyon (1) meglepetés (1) melankólia (1) mérés (2) mexikói (1) miért (6) mikró (1) msn (2) múzeum (1) napló (10) nyár (1) nyuszi (1) pc weenies (1) piton (1) politika (1) programozás (1) pszichológia (6) random (2) réka (1) remény (8) repülés (1) reveláció (2) rövidítés (1) social networking (3) spam (1) subway (1) sün (1) szakítás (1) szendvics (1) szennyvíz (1) szerelem (5) szeretet (1) szociológia (1) szoftlab (1) szünet (1) tanulás (1) tányér (1) tapasztalat (6) tinyurl (1) történelem (1) tudomány (3) tutorial (1) ubuntu (2) ünnep (1) űr (1) urban dictionary (1) url (1) vendégség (1) vers (2) verseny (1) veszély (1) vicc (2) videó (1) világ (1) villamos (1) webhelyek (1) wikipédia (1) world (1) xkcd (1) zene (2) zh (2) Címkefelhő

Viva la URL rövidítés!

2008.06.18. 06:27 | Zovits | Szólj hozzá!

Ma is kaptam egy spamet.
Persze, ilyen gyakran előfordul, az ember néha megnézi a spamboxot, röhög egy jót, esetleg szemrevételezi a legújabb spam-trendeket, figyeli, hogyan áll a harc a spammelők és a spamszűrő-készítők között.
Mert ugye, ha egy spammer előáll egy zseniális ötlettel, amivel átverheti a spamszűrőket, például azzal, hogy egyes betűket hasonló alakú számokra cserél (Viagra -> V14gr4), akkor hamarosan (általában mielőtt az első ilyen mutáns spam a mailboxomba kerülne) frissítik a gmail spamszűrőjét.
Aztán, miután kellőképpen megcsodálta az emberi kreativitás sötét és világos oldalának eme héroszi (:)) összecsapását, megy tovább, esetleg valamikor ír egy kisebb esszét a blogjába a spamek módszertanának és céljainak fejlődéstörténetéről, de ami a legfontosabb, soha, de SOHA nem kattint spamben érkezett linkre.

Hogy miért is?
A válasz egyszerű, de korántsem kézenfekvő. A spamek végén az url általában http://www.spammersiteneve.akarmi/stvnfjundt6d7ndt alakúak. Vajon miért?
Hát pontosan azért, mert igen sok esetben úgy csinálják a dolgokat a spammer bácsik/nénik, hogy az egyes címekre kiküldött spamekbe más és más url-eket tesznek, így amikor a szerver megkapja a kérést, miután a gyanútlan felhasználó rákattintott a linkre, a / utáni részből egy program visszafejti a címzett e-mail címét. A szerver persze ugyanazt a lapot adja oda, mint bármelyik másik url végződés esetén, a különbség ott van, hogy az adminisztrátor (a spammer) kap egy visszajelzést, hogy a címünkre érkezett levelet valaki bizony elolvasta, sőt, érdeklődött a tartalom iránt. Márpedig aki érdeklődik, annak megéri még több reklámanyagot küldeni, nem?
Szóval összefoglalva, ha spamben levő linkre kattintasz, valószínűleg nemsokára sokkal több spamet fogsz kapni.

Ezt elkerülendő, hasznos stratégia lehet, ha már mindenáron kíváncsiak vagyunk a spammer oldalára, de nem akarunk még több kéretlen levelet kapni, ha egyszerűen lecsípjük az url végét a / után. Azaz a fenti esetben a http://www.spamersiteneve.akarmi oldalra látogatva ugyanúgy láthatjuk, hogy mit akarnak a torkunkon lenyomni, de kíméljük a postaládánkat.

Azonban a ma kapott spam küldője már ezt a technikát is ismerte, sőt, hatékonyan védekezett ellene. Ugyanis az url-jét kódolta egy közbenső szolgáltató (url forwarder) segítségével.
Láttam már ilyet korábban is, de akkor csak url-rövidítés céljából, pl a legnépszerűbb a tinyurl.com, vagy magyar szolgáltatásként a href.hu. Utóbbi érdekes módon linkhosszabbítást is kínál, de ez más kérdés.

Szóval eddig azt hittem, hogy ezen szolgáltatások egyetlen célja az url-ek kezelhető méretűvé tétele, illetve bizonyos esetekben a linkelt oldal elrejtése.
Mint itt: tinyurl.com/2e7r9h.

Mert amíg nem kattint rá az ember, honnan is tudhatná, hogy ez a link valójában a kevan.org domainen belülre vezet. Pár éve voltak divatban az ilyen játékok, és hamar kialakult a tapasztalt netezőkben a védekezési reflex, nevezetesen, ha olyan linket láttak, amiben szerepelt a bitefight.hu, vagy a kevan.org, akkor már úgyis tudták, mire számíthatnak, tehát nem kattintottak rá. Ezt a reflexet sikerült kikerülnöm a tinyurl használatával a fenti esetben.

Azonban ez, hogy spammerek használják fel ezeket a szolgáltatásokat, ez teljesen új jelenség.

De legalább okot adott nekem, hogy még egy érdekes témáról írjak.

És akkor zárás előtt még egy kis utazás:
A http://urlred.com/1oZtC link forwardol a http://href.hu/x/62q0 címre, ahonnan továbbítanak a http://lnkurl.com/30 címre, onnan a szerver továbbküld a http://tinyurl.com/4m6v67 url-re, majd innen megy tovább a kérés a http://csua.org/u/lro -nak, ami mögött a http://zovits.blog.hu vár :)

A fenti listát tessék nyugodtan tekinteni egyfajta szolgáltatásgyűjteménynek!

Update: most akadtam rá a Shrinkify szolgáltatására, úgyhogy azt is befűztem a listába: shrinkify.com/9i7. Ez a szolgáltató annyiban különbözik a többitől, hogy az előzőleg bemutatott minta mellett van egy extra takarékos módja is: a s7y.us/9i7 link ugyanazt a továbbküldést valósítja meg, viszont az összes eddiginél kedvezőbb karakteraránnyal.

Update 2: Most még egy szolgáltatót fűzök a láncba, nevezetesen a Titch által működtetett titchpitch.com oldaláról elérhető URL-rövidítőt. Íme no: http://titchpitch.com/shorturl/174/. Bár maga az URL nem lett sokkal rövidebb, az oldalt már magában megéri megemlíteni. Található itt Youtube letöltő, userbar generáló, smiley készítő, MP3- és videókereső, korlátlan képfeltöltő és "szép, ízléses" lila-fekete színösszeállítás. Bár tesztjeim szerint az MP3-kereső hatékonysága elenyésző, a néhány releváns találat nagy része a google.hu-ra mutat, vagy visszaküld az eredeti oldalra, esetleg valamilyen orosz nyelvű oldalon tesz le. A többi szolgáltatás hibátlannak látszik, bár a smileykészítőnél jobb lett volna, ha nem legördülő listából kell válogatni a részleteket, hanem pl. egy nagy képről.

Update 3: A sors szeszélye folytán az előző update megírása és a "Ment & bezár" gombra való kattintás után mintegy fél órával találtam rá a http://urljax.com/ címen működő kiszolgálóra, mely feltűnő hasonlóságot mutat a titchpitch rendszerével, de egye kutya alapon mégis iderakom, már csak a forwardolási lánc hosszabbítása miatt is :) Szóval az aktuális forward-lánc kezdőpontja jelenleg: http://urljax.com/265/ és a lánc éppen 8 elemet tartalmaz. Ha esetleg tudsz olyan szolgáltatót, amelyik még nem szerepel ebben a szövegben, akkor írd ide kommentként és én befűzöm a láncba. (Elágazás óta (lásd lent): http://urljax.com/276/)

Update Márnemisszámolomhanyadik: Minden további felesleges szócséplés és billentyűzetkoptatás helyett máris, azonnal, és kertelés nélkül leírom a nemrég, azaz kábé most talált oldal címét: http://small-url.com/. Meg aztán az is hozzá tartozik, hogy bele is fűzöm az eddigi láncba: http://small-url.com/?34. És mellesleg szomorú kötelezettségem bejelenteni, hogy a titchpitch-féle szolgáltatás bemondta az unalmast, így kénytelen vagyok a legutolsó, még hibátlan láncszemtől áthidalni a hibát. Azaz a helyes és főleg működő kezdőpontja a láncnak: http://small-url.com/?35. És akkor most tartunk 8 láncszemnél.

Címkék: spam hasznos url rövidítés tinyurl href.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://zovits.blog.hu/api/trackback/id/tr85526558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása