Nacelle - Gondola(t)

Nézem a világot, próbálom megérteni, és igyekszem tanácsokat adni, ha rossz irányba halad.

Utolsó kommentek

Bannerek, meg képes linkek

Ugye ez csak vicc? UGYE?!

Címkék

adél (7) aggódás (6) aktuális (21) állatok (4) áltudomány (1) ambivalencia (1) and (1) angol (1) assembly (1) beszélgetés (3) beton (1) bölcsész (1) book (1) coca cola (1) creative ezine (1) család (1) csatorna (1) csoda (4) cyanide (1) dollár (1) éjszaka (4) elmúlás (4) energia (1) építkezés (2) érdekes (10) explosm.net (1) fa (1) facebook (1) fákk (1) félelem (6) fenyő (1) film (1) filozófia (6) firefox (1) gmail (1) happiness (1) hasznos (6) házi (1) hello (1) hold (1) href.hu (1) hülyeség (3) ig nobel díj (1) inspiráció (1) interaktív (1) internet (3) írás (2) ismeretlen (1) játék (1) java (1) javascript (2) jelek (1) jövő (4) karácsony (1) képregény (2) kiwi (1) közmondás (1) labor (1) lány (2) laptop (1) leadandó (1) love is in the air de nagyon (1) meglepetés (1) melankólia (1) mérés (2) mexikói (1) miért (6) mikró (1) msn (2) múzeum (1) napló (10) nyár (1) nyuszi (1) pc weenies (1) piton (1) politika (1) programozás (1) pszichológia (6) random (2) réka (1) remény (8) repülés (1) reveláció (2) rövidítés (1) social networking (3) spam (1) subway (1) sün (1) szakítás (1) szendvics (1) szennyvíz (1) szerelem (5) szeretet (1) szociológia (1) szoftlab (1) szünet (1) tanulás (1) tányér (1) tapasztalat (6) tinyurl (1) történelem (1) tudomány (3) tutorial (1) ubuntu (2) ünnep (1) űr (1) urban dictionary (1) url (1) vendégség (1) vers (2) verseny (1) veszély (1) vicc (2) videó (1) világ (1) villamos (1) webhelyek (1) wikipédia (1) world (1) xkcd (1) zene (2) zh (2) Címkefelhő

Gondolatfonál

2010.04.12. 14:00 | Zovits | Szólj hozzá!

e

Igen, ez egy 'e' betű volt. Miért? Mert lenyomtam a megfelelő billentyűt. Miért? Mert az ujjam megfelelő izmai összehúzódtak. Miért? Mert elektromos impulzus érkezett a karomban futó idegeken keresztül az agyamból. Miért? Ez már keményebb dió.

A tudomány mai álláspontja szerint az agy egy hatalmas, számtalanszor visszacsatolt, dinamikusan változó konfigurációjú neurális hálózat. Azaz ha tetszőleges pontossággal ismerhetnénk az állapotát, akkor a megfelelő differenciálegyenletek felvésésével és pár(száz) óra számolással megkaphatnánk a következő pillanatbeli állapotát, és az ekkor kiadott kimeneteit. Ilyen kimenet például az a bizonyos ideg és impulzus is. Az állapota pedig az a memóriatudat, hogy "Lenyomtam az 'e' betűt."

De ez sántít. Ugyanis az agy "következő" állapota nem csak a saját korábbi állapotától függ. Vannak bemenetei is. A szemek, a fülek, az orr, a nyelv, a bőr milliárd receptora mind folyamatosan küldik a jeleket az agy felé. (És akkor most tekintsünk el a gerincvelői reflexektől.)

Azaz az agy kimeneteinek és következő állapotának (tehát egy ember cselekedeteinek és tudatának) ismeretéhez ismernünk kell az agy előző állapotait valamilyen (tetszőleges) pontossággal és a környezet azon részhalmazának állapotát, amelyből az érzékszervek bemenetei származnak. Persze ez utóbbit is tetszőleges pontossággal.

Ha tehát egyszer "lefagyaszthatnánk" az egész világot, és azt a pillanatot lemérhetnénk végtelen pontossággal, akkor megkapnánk a világegyetem egy modelljét. Ebben a modellben benne lenne minden, ami csak létezik, az anyagok a legapróbb szubatomi részecskékig, az elektromágneses sugárzások minden fajtája, satöbbi. Egyszóval az Univerzum tökéletes leírása.

Aztán fogjunk egy, az Univerzumon kívül eső számítási kapacitást, ami nincs benne a fenti modellben, tehát nincs "lefagyasztva". Tápláljuk bele ezt a modellt és az összes létező (ismert és ismeretlen) fizikai törvényt. Futtassuk le a szimulációt. Ha elég sokáig futtatjuk, megismerjük az Univerzum jövőjét.

Vegyünk aztán egy másik számítógépet, amin a modell másolatát futtatjuk. Azonos bemenetre, azonos szabályok alkalmazásával azonos kimenetet kell kapnunk, ugye?

Álljunk meg egy pillanatra. Mit mondtunk ki? Azt, hogy a világ múltja egyértelműen meghatározza a jövőjét. Tehát minden dolog előre el van rendelve. Az, hogy lenyomtam az 'e' betűt, következett abból, amire gondoltam előtte, és amit éreztem előtte. Azok pedig mind más-más dolgokból következtek. Végső soron visszakövethetjük az Univerzum létét a kezdetekig, vagy előre az idők végezetéig.

Azaz az ősrobbanás pillanatától kezdve a világon minden történés meghatározott mederben folyik. Az is eldőlt akkor, hogy te ezt most olvasni fogod. Lázadni akarsz ellene? Tenni valami teljesen irracionális, indokolatlan dolgot? Az is az agyadból származik, az pedig a múlt függvénye csupán. Dobsz egyet egy kockával? Csak rajta, itt várok. Tényleg.

Megvan? Jó. A kapott számot ugye egyértelműen meghatározza a kocka pozíciója, a dobás során kifejtett erő, a környezet (pl asztal) felszíne, a levegő sűrűsége, a gravitációs hatások, a fotonok által kifejtett nyomóerő, és így tovább. Tehát az Univerzum születése óta ismert, hogy mi lesz (lett?) a kockadobásod eredménye.

Ez tehát azt jelenti, hogy a "szabad akarat", az "öntudat", és minden ilyesmi csupán egy illúzió, melynek létrejötte ugyanúgy megjósolható volt, mint bármi más, ami a világban történt. Vagy mégsem?

Valóban, van pár "menekülési" lehetőség. Először is, megeshet, hogy a világ szimulációja nem determinisztikus. Lehet, hogy tényleg van benne véletlen faktor. Ekkor viszont megint csak ott tartunk, hogy minden történés valószínűségi változókkal írható le, azaz bár nem egyértelmű az idővonal, hanem van valamennyi választási lehetőség minden pillanatban, és ezek közül bizonyos eséllyel következik be valamelyik. Viszont eddig determinisztikusnak ismerjük a fizikát, ahogy volt professzorom is mondta: "Ha feldobok egy követ, az leesik. Ha egy ugyanolyan követ ugyanolyan körülmények között, ugyanúgy dobok fel, akkor az ugyanúgy fog leesni." És valóban, a józan ész keretein belül nehéz vele vitatkozni.

A másik lehetséges tévedést a kvantummechanika rejti, ahol a fizikai törvények szintjén jelennek meg a valószínűségek. Legalábbis ma így tudjuk. Heisenberg, Schrödinger, Einstein és még sokan mások kutatták a kvantumok titkait, de például Einstein nem hitt abban, hogy a végső egyenlet valószínűségeket tartalmazna. "I, at any rate, am convinced that He does not throw dice.", azaz "Biztos vagyok benne, hogy az Úr nem játszik kockajátékot." Hogy ezzel mi az igazság? Előbb vagy utóbb majd csak kiderül.

És van még egy pont, ahol bele lehet kötni a fenti okfejtésbe. Ez pedig az ismert univerzumon kívül létező, de az ismert világban fizikai hatással rendelkező események. És most az elmélet szempontjából mindegy, hogy lelkeknek, isteneknek, Istennek vagy akár Umpa-Lumpáknak nevezzük. A lényeg az, hogy olyan, a világtól függetlenül létező és önálló akarattal bíró entitás(ok), mely(ek) képes(ek) a fizikai világ állapotát úgy megváltoztatni, hogy az ne feleljen meg a modell szimulációjával előálló változatnak. Ilyen beavatkozás lehet például az, hogy a lélek megváltoztatja az agy állapotát, az istenek csodatétele(i), Isten kinyilatkoztatása(i), a távol-keleti guruk levitációja, vagy bármilyen más jelenség, mely nem létezik a hivatalos tudományos álláspont szerint.

A fentiekben vázolt filozófiai irányzatot "tudományos determinizmus"-nak nevezik. Nem tudom, hogy ez az igazság, vagy valami más. Én erre jutottam, és mások is. Megint mások egészen másra. Hogy elhiszed-e? Az a te dolgod. Viszont szívesen meghallgatom a te elképzeléseidet is a témáról, akár itt kommentben, akár máshol, máshogy.

További olvasnivalókat az alábbi linkeken találhatsz:
miau.gau.hu/mediawiki/index.php/Determinizmus
www.grandpierre.hu/aprilis/03elet.html
stellar-soft.uw.hu/hatelv.htm
www.google.com/search?q=tudományos+determinizmus
stellar-soft.uw.hu/kvantum.htm

Címkék: tudomány filozófia determinizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://zovits.blog.hu/api/trackback/id/tr571914620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása