Nacelle - Gondola(t)

Nézem a világot, próbálom megérteni, és igyekszem tanácsokat adni, ha rossz irányba halad.

Utolsó kommentek

Bannerek, meg képes linkek

Ugye ez csak vicc? UGYE?!

Címkék

adél (7) aggódás (6) aktuális (21) állatok (4) áltudomány (1) ambivalencia (1) and (1) angol (1) assembly (1) beszélgetés (3) beton (1) bölcsész (1) book (1) coca cola (1) creative ezine (1) család (1) csatorna (1) csoda (4) cyanide (1) dollár (1) éjszaka (4) elmúlás (4) energia (1) építkezés (2) érdekes (10) explosm.net (1) fa (1) facebook (1) fákk (1) félelem (6) fenyő (1) film (1) filozófia (6) firefox (1) gmail (1) happiness (1) hasznos (6) házi (1) hello (1) hold (1) href.hu (1) hülyeség (3) ig nobel díj (1) inspiráció (1) interaktív (1) internet (3) írás (2) ismeretlen (1) játék (1) java (1) javascript (2) jelek (1) jövő (4) karácsony (1) képregény (2) kiwi (1) közmondás (1) labor (1) lány (2) laptop (1) leadandó (1) love is in the air de nagyon (1) meglepetés (1) melankólia (1) mérés (2) mexikói (1) miért (6) mikró (1) msn (2) múzeum (1) napló (10) nyár (1) nyuszi (1) pc weenies (1) piton (1) politika (1) programozás (1) pszichológia (6) random (2) réka (1) remény (8) repülés (1) reveláció (2) rövidítés (1) social networking (3) spam (1) subway (1) sün (1) szakítás (1) szendvics (1) szennyvíz (1) szerelem (5) szeretet (1) szociológia (1) szoftlab (1) szünet (1) tanulás (1) tányér (1) tapasztalat (6) tinyurl (1) történelem (1) tudomány (3) tutorial (1) ubuntu (2) ünnep (1) űr (1) urban dictionary (1) url (1) vendégség (1) vers (2) verseny (1) veszély (1) vicc (2) videó (1) világ (1) villamos (1) webhelyek (1) wikipédia (1) world (1) xkcd (1) zene (2) zh (2) Címkefelhő

Az Ubuntu és az fstab és a bináris fájlok

2009.10.26. 02:56 | Zovits | Szólj hozzá!

Szindróma: ntfs partíción nem lehet futtatni binárisokat.
Jogosultságot nem lehet állítani (nem vehető saját tulajdonba chown-nal), root-ként sem fut, "permission denied"-re hivatkozva.

Valódi ok: Bár sz fstab állítólag exec-re defaultol, valójában nem teljesen, így nem engedélyezett a végrehajtás, ha nincs megadva semmi a partícióra.

Megoldás: az érintett partícióhoz tartozó fstab bejegyzésben ( /etc/fstab ) felvenni az Options oszlopba az "exec" tagot (vesszővel elválasztva persze). Ezután úgy fut minden, mint a kisangyal.

Történet: Anno régen Ubuntu-XP közös tárolópartíciónak szántam a Data partíciót, ami ugye az XP-s hozzáférhetőség miatt jobb ntfs-nek. Ekkor minden frankón ment Ubuntu alól (az XP a telepítés napján, a driverek ferakása után meghalt), többek között a saccperkábé 1 gigás Matlab is.

Aztán eluntam, hogy loginkor kézzel kell mountolni a Data partíciót, még ha ez egyetlen kattintás is volt csak, úgyhogy létrehoztam neki egy fstab bejegyzést, vagy a régit írtam át, nem tudom. A lényeg az, hogy ezután tök jól működött, loginkor már fel volt mountolva. Ekkoriban viszont nem akartam semmit futtatni róla ezek szerint.

Most viszont előjött, hogy régi grafikaházit kellene futtatni, ami az első sorokban található hibajelenségekkel hiúsult meg. Cassussal szoptunk vele vagy fél órát (Gtalkon keresztül remote-terminál rulez), de nem jutottunk megoldásra. Aztán valami hirtelen ötlettől vezéreltetve átpakoltam az egészet az Ubuntu saját ext3-as fájlrendszerébe, onnan pöccre ment. Ezzel a megoldással akkor teljesen megnyugodtam, hiszen a grafikaházi tornyosult előttem.

De most, a szabtech zh előtt hirtelen érdekelni kezdett egy adott rendszer gyökhelygörbéje (remélem az életben utoljára...), amire a tanszéki zh-megoldás a következőt adta:

A pontos gyökhelygörbe a
                              rlocus([1 -2 2],[1 1 0]);
MATLAB utasítással rajzolható fel.
 

Na, a jók*vanyátokat, gondoltam ekkor, és előkapartam az Alkalmazások menü mélyéről a még réges-régen fabrikált Matlab-indítóikont. Ami persze nem tudott elindulni, a legfelül említett hibajelenséggel. Chown most se segített, a sudo sem, a kettő együtt sem...

Aztán valamilyen sugallat hatására átléptem az admin felhasználóm fiókjába. Ahol az asztalon szemet szúrt a még régebben meghákolt fstab biztonsági másolata. És akkor kigyulladt a villanykörte, sorban a helyükre pattantak a puzzle-darabkák, és erősen gyanítottam, hogy az fstab lehet a ludas, mert régen ment, de a változtatás után nem.

És valóban, az fstab nem nyilatkozott expliciten a Data exec státusáról. Gyors kérdés Google mesterhez, aki elárulta, hogy az fstab default értéke az exec. És nem a noexec. Igenám, de akkor WTF?

Biztos, ami biztos alapon készítettem egy újabb biztonsági mentést, majd átírtam az fstab-ot, hogy expliciten benne legyen az "exec" tag. És láss csodát, restart után úgy ment, mint a karikacsapás.

Ha a Matlab el nem futott volna, az én mesém is tovább tartott volna :D

Címkék: aktuális ubuntu tapasztalat

A bejegyzés trackback címe:

https://zovits.blog.hu/api/trackback/id/tr201475203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása