Nacelle - Gondola(t)

Nézem a világot, próbálom megérteni, és igyekszem tanácsokat adni, ha rossz irányba halad.

Utolsó kommentek

Bannerek, meg képes linkek

Ugye ez csak vicc? UGYE?!

Címkék

adél (7) aggódás (6) aktuális (21) állatok (4) áltudomány (1) ambivalencia (1) and (1) angol (1) assembly (1) beszélgetés (3) beton (1) bölcsész (1) book (1) coca cola (1) creative ezine (1) család (1) csatorna (1) csoda (4) cyanide (1) dollár (1) éjszaka (4) elmúlás (4) energia (1) építkezés (2) érdekes (10) explosm.net (1) fa (1) facebook (1) fákk (1) félelem (6) fenyő (1) film (1) filozófia (6) firefox (1) gmail (1) happiness (1) hasznos (6) házi (1) hello (1) hold (1) href.hu (1) hülyeség (3) ig nobel díj (1) inspiráció (1) interaktív (1) internet (3) írás (2) ismeretlen (1) játék (1) java (1) javascript (2) jelek (1) jövő (4) karácsony (1) képregény (2) kiwi (1) közmondás (1) labor (1) lány (2) laptop (1) leadandó (1) love is in the air de nagyon (1) meglepetés (1) melankólia (1) mérés (2) mexikói (1) miért (6) mikró (1) msn (2) múzeum (1) napló (10) nyár (1) nyuszi (1) pc weenies (1) piton (1) politika (1) programozás (1) pszichológia (6) random (2) réka (1) remény (8) repülés (1) reveláció (2) rövidítés (1) social networking (3) spam (1) subway (1) sün (1) szakítás (1) szendvics (1) szennyvíz (1) szerelem (5) szeretet (1) szociológia (1) szoftlab (1) szünet (1) tanulás (1) tányér (1) tapasztalat (6) tinyurl (1) történelem (1) tudomány (3) tutorial (1) ubuntu (2) ünnep (1) űr (1) urban dictionary (1) url (1) vendégség (1) vers (2) verseny (1) veszély (1) vicc (2) videó (1) világ (1) villamos (1) webhelyek (1) wikipédia (1) world (1) xkcd (1) zene (2) zh (2) Címkefelhő

A nyáj és a falka

2010.11.24. 19:17 | Zovits | Szólj hozzá!

Kedves olvasó, ma két, sokak által ismert szerveződési formát fogok elemezni. Az egyik a birkanyáj, a másik a farkasfalka.

Kezdjük a nyájjal. Három fő alkotóeleme van, a pásztor, a kutyák és a birkák. A birkákat arról lehet megismerni, hogy egész nap csak esznek, alszanak, növesztik a gyapjukat és néha szaporodnak. Egyik fő ismertetőjegyük, hogy nem gondolkodnak. Legalábbis ez nem látszik rajtuk, vakon engedelmeskednek a pásztor döntéseinek. Jövőjükkel nem törődnek, múltjuk nem aggasztja őket.

A pásztor ezzel szemben teljesen más létforma. A feladatai kimerülnek abban, hogy dönt a nyáj sorsáról, illetve időnként megnyírja, néha pedig levágja és megeszi a birkákat. A birkák nélkül életképtelen, mivel belőlük él, a birkák őnélküle viszont nem azok.

A kutyák a két csoport között helyezkednek el. Termelő munkát ők sem végeznek, a pásztorhoz hasonlóan, viszont ugyanúgy nem gondolkodnak, mint a birkák. Az ő dolguk az, hogy a pásztor döntéseit érvényre hozzák, rákényszerítsék az akaratát a birkákra.

A pásztor vezeti a birkákat, ez a világ legtermészetesebb dolga. Irányítja őket, védelmet nyújt nekik a ragadozók ellen, döntéseket hoz helyettük. A birkák ezt elfogadják, még akkor is, ha számukra nyilvánvalóan rossz döntéseket hoz a pásztor, például ha megeszi őket. A kutyákat is elfogadják, mert tudják, hogy csak ők védhetik meg őket, ha jönnek a farkasok. Az benne van a pakliban, hogy néha őket is megharapják, de amelyik birkát megharapták, az nyilván túlságosan kilógott a sorból.

Az, hogy mindezért cserébe oda kell adniuk a nagyját annak, amit termelnek, kis árnak tűnik számukra. Viszont képzeljünk el egy másik világot. Nem kell túlságosan megerőltetni a fantáziánkat, csak annyi a különbség, hogy ebben a világban nincsenek ragadozók és mindenhol nő fű. Ebben a világban mind a pásztor, mind a kutyák feleslegesek. Hiszen a birkák védelemre nem szorulnak, irányítás nélkül is megtalálják a füvet, és ha senki nem veszi el tőlük azt, amit megtermeltek, akkor több marad nekik, vagy elegendő lesz kevesebbet "dolgozniuk", így több fű is marad.

A farkasfalka teljesen más módon épül fel, mint a birkanyáj. Nekik nincs természetes ellenségük, ha eltekintünk az emberektől. A falkában kétféle szerep van: tag és vezér. A vezér mindig az a tag, aki a legalkalmasabb erre a posztra. Amint a falka tagjai úgy látják, hogy a vezér nem jól dönt, valaki más veszi át a helyét.

A vezér dolga vezetni a falkát, döntéseket hozni helyettük. De ezt nem úgy teszi, mint a pásztor, aki előre int a botjával az árnyékból, és a kutyák máris terelik a birkákat. A vezér elöl fut a préda nyomában, példát mutatva a többieknek és bizonyítva, hogy érdemes a posztjára.

A vezér ezen felül nem is vesz el semmit a falka tagjaitól. Ő maga is vadászik, ő maga is részt vesz a falka "termelésében". Az elejtett zsákmányból általában több jut neki, de még így sem olyan aránytalan a munka-jutalom elosztás, mint a nyáj esetében.

A farkasoknál rendfenntartóra, parancsbetartatóra sincs szükség. Ugyanis a vezér olyan döntéseket hoz, melyek egybevágnak a falka tagjainak döntéseivel. Ha pedig mégis volna olyan tag, aki mást akar, azt vagy meggyőzik, vagy elhagyja a falkát.

Ez is alapvető különség, mivel a birkanyájból nem lehet kilépni. Ha egy birka el akarna kóborolni, a kutyák visszatartják. Ha mégis sikerülne neki, a pásztor visszahozná. Ha ezt elkerüli, akkor se képes életben maradni a nyájtól távol, hiszen nem szokott hozzá, hogy döntéseket kell hoznia, nem tud gondolkodni.

A magányos farkas egyáltalán nem életképtelen, csak kevésbé hatékony, mint a falka. A falka jobban tud vadászni, képes gondoskodni azon tagjairól, akik még fiatalok, már öregek vagy éppen betegek. A magányos farkas sokkal sebezhetőbb, de egyáltalán nem kizárt, hogy képes boldogulni.

Érdekes módon, az emberek még mindig nyájakban élnek, sőt, egyre inkább próbálják a pásztoraikra bízni a gondolkodást, a kutyáikra pedig a védelmüket a nem létező ragadozóktól. Ahelyett, hogy falka módjára azokat bíznák meg a vezetéssel, akik a legalkalmasabbak erre, azokat pedig, akik nem képesek a falkát követni, kitaszítanák maguk közül.

· 1 trackback

Címkék: filozófia szociológia pszichológia állatok

A bejegyzés trackback címe:

https://zovits.blog.hu/api/trackback/id/tr172471014

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Polgár Teréz Eszter - TEREPRENDEZÉS 2010.11.25. 08:00:08

Hogy a terecskét körbevevő házak lakói is tudják, miért sorakoztak fel munkagépek az ablakuk alatt és miért ébrednek minden reggel bármely vekkert lepipáló csörömpölésükre, arról a „Tereprendezési munkálatok” feliratú tábla gondoskodott. A ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása